Rusi priznali: Ukrajinci osvojili najmanje 22 naselja u Kursku, Putin bijesan

11
Radiosarajevo.ba
Rusi priznali: Ukrajinci osvojili najmanje 22 naselja u Kursku, Putin bijesan
Foto: AA / Vladimir Putin

Ruski guverner Kurske oblasti, u koju su prije gotovo sedmicu dana upali ukrajinski vojnici te zauzeli desetke naselja, održao je sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji nije krio nezadovoljstvo.

Vladimir Putin je na sastanku kojeg su prenosile ruske državne televizije rekao da će ruska vojska izbaciti ukrajinsku sa svog teritorija.

Podsjetimo, ukrajinske snage prošli su utorak prešle granicu s Rusijom i osvojile značajnu teritoriju regije Kursk. Reuters piše kako je potencijalni cilj tog iznenadnog napada postići bolji položaj u pregovorima o prekidu vatre nakon američkih predsjedničkih izbora u novembru. 

Igrači Sloge se razbudili: Grabež postigao gol za domaćine

Igrači Sloge se razbudili: Grabež postigao gol za domaćine

Iznenađena Rusija u nedjelju, 11. augusta, uspjela je stabilizirati frontu, iako ruski vojni blogeri prenose da je Ukrajina osvojila dodatnu teritoriju u borbi s ruskom vojskom.

Guverner susjedne regije Belgorod Vjačeslav Gladkov objavio je da je zbog "aktivnosti neprijatelja na granici" započela evakuacija civila iz okruga Krasnaja Jaruga. Nezadovoljni Putin je u dosad najopsežnijem istupu o ukrajinskoj ofanzivi rekao da Kijev "uz pomoć zapadnih gospodara" želi poboljšati svoju pregovaračku poziciju i potkopati rusko napredovanje. 

Ukrajinci napreduju prema Kursku: Rusija u utrci sa vremenom

Ukrajinci napreduju prema Kursku: Rusija u utrci sa vremenom

Sigurnosnim dužnosnicima i regionalnim guvernerima Putin je rekao da ukrajinske snage trpe velike gubitke. "Neprijatelj će zasigurno dobiti prikladan odgovor, a svi ciljevi koji nas očekuju će, bez sumnje, biti ostvareni", kazao je. 

Putin tvrdi da Ukrajina pokušava zastrašiti rusko društvo i time ugroziti njegovu stabilnost. Upozorio je dužnosnike da će Ukrajina pokušati dodatno destabilizirati pogranična područja. 

Guverner Kurska Aleksej Smirnov je na sastanku s ruskim predsjednikom rekao da Ukrajina kontroliše 22 mjesta u regiji te da je ofanziva duboka oko 12, a široka oko 40 kilometara. 

Probijena granica: Rusija evakuira ljude iz još jedne regije

Probijena granica: Rusija evakuira ljude iz još jedne regije

Moskva je uvela vanredne mjere u regiji Kursk, Brjansk i Belgorod, a njena saveznica Bjelorusija objavila je da je također pojačala vojnu prisutnost na granicama nakon što je Ukrajina navodno ušla dronovima u njezin zračni prostor. 

Kijev je u subotu prekinuo šutnju o napadima kada je predsjednik Volodimir Zelenski rekao da je Ukrajina pokrenula upad na rusku teritoriju kako bi "povratila pravdu" i izvršila pritisak na moskovske snage.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije