Gori vatra u nuklearnoj elektrani Zaporožje: Oglasio se i Zelenski

5
Radiosarajevo.ba
Gori vatra u nuklearnoj elektrani Zaporožje: Oglasio se i Zelenski
Foto: Screenshot/Twitter / Elektrana u Zaporožju

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je videosnimak na kojem se vidi dim sa područja nuklearne elektrane Zaporožje, koju trenutno kontrolišu Rusi.

Zelenski također navodi da su trenutni nivoi radijacije u normalnim granicama, ali upozorava da postoji rizik od eskalacije dokle god Rusi zadržavaju kontrolu nad tim područjem.

"Trenutno su nivoi radijacije u granicama normale. Ipak, dok god ruski teroristi drže kontrolu nad nuklearnom elektranom, situacija ne može biti i neće biti stabilna," upozorava Zelenski.

Pogledajte fotografije spektakularnog zatvranaja Olimpijskih igara u Parizu

Pogledajte fotografije spektakularnog zatvranaja Olimpijskih igara u Parizu

On je ponovio da Rusija mora preuzeti odgovornost za ovo stanje, kao i za agresiju koju vrši na Ukrajinu.

"Čekamo da svijet reaguje, čekamo reakciju IAEA. Rusija mora snositi odgovornost za situaciju. Samo ukrajinska kontrola nad Zaporožjem može garantovati povratak u normalu i potpunu sigurnost," zaključuje Zelenski.

Šef Nikopoljskog RVA, Jevgenij Jevtušenko, prethodno je izjavio da nuklearna elektrana u Zaporožju funkcioniše normalno, ali da su Rusi vjerovatno zapalili veliki broj automobilskih guma u rashladnom tornju.

"Prema nezvaničnim informacijama koje smo dobili iz izvora na suprotnoj strani, Rusi su zapalili velike količine automobilskih guma u rashladnom tornju uz obalu bivšeg rezervoara," rekao je Jevtušenko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije