Ukrajinci tvrde da su otkrili bazu vojnika odanih Ramzanu Kadirovu: "Otkrio ih je TikTok"

0
Radiosarajevo.ba
Ukrajinci tvrde da su otkrili bazu vojnika odanih Ramzanu Kadirovu: "Otkrio ih je TikTok"
Foto: EPA-EFE / Ramzan Kadirov

Ruske snage ukopavaju se u Hersonu, pokazuju najnovije vijesti s terena, što bi moglo otežati ukrajinsku protuofenzivu i pokušaj za vraćanje vlasti nad tim gradom na crnomorskoj obali. Istodobno se odvija evakuacija civilnog stanovništva, u čemu, piše New York Times, prednjače osobe koje su sudjelovale u marionetskim gradskim strukturama i članovi njihovih obitelji. U iščekivanju teških borbi za grad oni bježe na istočnu stranu rijeke Dnjipar, a vojska se ukopava te joj stižu pojačanja.

S obzirom na informacije s terena, ruske snage pripremaju se za velik okršaj, ali i za mogućnost uličnih borbi.

Gradski uredi, donedavno pod upravom kremaljskih pristaša, prazne se od nužne opreme. Dužnosnicima je rečeno da uzmu "dokumente, novac, vrijedne stvari i odjeću" te da se evakuiraju. Grad su prije, odmah na početku rata, napustile hiljdae ljudi, koje su se mogle izvući. Mnogi koji su ostali prosvjedovali su protiv okupacije. Da se priprema velika promjena, jasno je i zbog vijesti o tome da se kupcima sve češće odbijaju rublji.

Ćudić: "Drage kolege, da li se sjećate gdje ste bili u ljeto 1992...."

Ćudić: "Drage kolege, da li se sjećate gdje ste bili u ljeto 1992...."

Britanci: Evo zašto Moskva troši toliko dronova

Britanci: Evo zašto Moskva troši toliko dronova

Grad je pao samo sedam dana nakon početka invazije, a nedavno ga je ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio dijelom "majčice Rusije". Pad grada u ukrajinske ruke bila bi teška pljuska, i vojna i na simboličkoj razini.

Informacije iz grada dolaze na kapaljku jer su internet i drugi kanali komunikacije presječeni. Navodno je ruska vojska tražila dozvolu za povlačenje preko rijeke dok ne bude prekasno, kako ne bi pala u okruženje. No, čini se da je nisu dobili. To potvrđuju i ukrajinske vojne vlasti, piše Jutarnji.

"Ne pripremaju se za izlazak iz grada. Pripremaju se za odbranu", izjavio je ukrajinski general Kirilo O. Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne službe, u intervjuu za Ukrajinsku pravdu. Upravo zato evakuiraju civile, naglašava Budanov, pripremaju se za ulične borbe. "Stvaraju iluziju da je sve otišlo. No, zapravo dovlače nove vojne jedinice i pripremaju odbranu", istaknuo je Budanov.

Herson nije važan samo za očuvanje obraza Vladimira Putina i njegove vojske. On je strateški važna tačka - predvorje za poluotok Krim na jugoistoku zemlje, ali i cesta prema ukrajinskim crnomorskim lukama na jugozapadu zemlje, primjerice Odesi.

Komisija UN-a utvrdila da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini

Komisija UN-a utvrdila da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini

Dužnosnici u proruskoj hersonskoj lokalnoj vlasti rekli su da planiraju evakuirati čak 60.000 civila. Institut za proučavanje rata, think tank iz Washingtona, objavio je u jednom od prijašnjih izvješća da bi ruski civili iz Hersona mogli biti upotrijebljeni kao novi regruti za vojsku. Prošle su sedmice ruske vlasti objavile da je pred ukrajinskom protuofenzivom pobjeglo oko 20.000 ljudi. Ukrajinski izvori procjenjuju da je brojka bliža jednoj hiljadi. Većina su, smatraju, kremaljski kolaboracionisti.

Ukrajina prakticira "medijsko zamračenje" u pogledu svoje protuofanzive na jugu zemlje.

No, ukrajinski portal Ukrinform objavio je kako postoje izvještaji da je ukrajinska vojska uništila jednu grupu kadirovaca, kako se kolokvijalno nazivaju ljudi čečenskog lidera odanog Moskvi Ramzana Kadirova.

Recep Tayyip Erdogan o Putinu: "Na njemu vidim da je omekšao i da je spreman za pregovore"

Recep Tayyip Erdogan o Putinu: "Na njemu vidim da je omekšao i da je spreman za pregovore"

U prijašnjim izvještajima pisalo se o njihovom dolasku u Herson. Kako piše dopisnik Ukrinforma, pozivajući se na izjavu Sergija Hlana, bivšeg lokalnog dužnosnika u Hersonskoj oblasti, u napadu ukrajinske vojske na njihovu bazu na istočnoj strani Dnjipra navodno je poginulo 40 boraca, a oko 60 ih je ranjeno.

"Nisu se mogli suzdržati od slikanja selfieja i objavljivanja na društvenim mrežama. Zahvaljujući TikToku, otkrili smo njihov položaj. Sve što smo morali jest napasti metu", prenosi Ukrinform Hlanovu izjavu.

Govoreći za Freedom TV, Hlan je izjavio da su se borci prebacili na istočnu stranu Dnjipra, smjestili u jednu zgradu, a potom nisu odoljeli fotografiranju, prenosi taj portal. Ta informacija zasad nije dobila potvrdu od drugih izvora.

Kako se prenosi na Twitteru, riječ je o ovom snimku - no, ističemo da tvrdnja kao ni snimak nisu nezavisno potvđeni:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije