Recep Tayyip Erdogan o Putinu: "Na njemu vidim da je omekšao i da je spreman za pregovore"

0
Radiosarajevo.ba
Recep Tayyip Erdogan o Putinu: "Na njemu vidim da je omekšao i da je spreman za pregovore"
Foto: Anadolija / Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji je u više navrata pokušavao posredovati između Moskve i Kijeva izjavio je kako se razmišljanje ruskog vođe Vladimira Putina promijenilo u zadnje vrijeme...

"Vidio sam da je Putin puno mekši i spremniji na pregovore o ovoj temi nego ranije", rekao je novinarima turski vođa, javlja Sky.

Prošle sedmice je Putin predložio svom turskom kolegi Erdoganu osnivanje "plinskog čvorišta" u Turskoj radi izvoza plina u Europu, u trenutku kada je doprema ruskog plina u EU poremećena zbog sankcija i istjecanja iz plinovoda Sjevernog toka.

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

"Mogli bismo ispitati mogućnost osnivanja plinskog čvorišta na turskom teritoriju radi izvoza u druge zemlje, napose u Europu", rekao je Putin prije osam dana na sastanku s Erdoganom, na marginama regionalnog foruma u Kazahstanu. Ruski predsjednik je pohvalio Tursku koja se pokazala kao "trenutno najsigurniji pravac za dopremu" ruskog plina

Putin poručio Zapadu: "Zahvalite se Erdoganu"

Putin poručio Zapadu: "Zahvalite se Erdoganu"

Putinova inicijativa za plinsko čvorište u Turskoj došla je u trenutku kada su isporuke ruskog plina u Europu uvelike poremećene zbog zapadnih sankcija Rusiji, a EU razmišlja o ograničenju cijene plina zbog povećanja energetskih troškova prouzročenih ruskom invazijom na Ukrajinu.

"Turska teži pomoći u zaustavljanju "krvoprolića" između Rusije i Ukrajine unatoč velikim zaprekama", rekao je prošle sedmice turski predsjednik u obraćanju na regionalnom samitu u Kazahstanu.

"Naš je cilj pomoći zaustaviti krvoproliće čim prije moguće tako da to ubrzamo unatoč zaprekama", rekao je Erdogan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije