SAD uvele nove sankcije Rusiji, na meti i tri Kadirove žene

3
Radiosarajevo.ba
SAD uvele nove sankcije Rusiji, na meti i tri Kadirove žene
Foto: EPA-EFE / Joe Biden

Američke vlasti saopštile su večeras da su uvele novu seriju sankcija protiv 20-ak ruskih zvaničnika, među kojima su bankari, jedna neonacistička paravojna grupa i saradnica bliska ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu optužena da je koordinisala prisilno raseljavanja ukrajinske djece, javio je AFP.

Na spisku su tri supruge Kadirova i tri njegove odrasle kćerke. Takođe su uvedene dodatne mjere čečenskom lideru, koji je pod sankcijama SAD od decembra 2017.

Kadirov je unaprijeđen u čin general-potpukovnika zbog svoje uloge u ratu Rusije protiv Ukrajine koji je pokrenut u februaru, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Muriz Memić nakon saslušanja u policiji: Ovo je sve farsa Hasana Dupovca

Muriz Memić nakon saslušanja u policiji: Ovo je sve farsa Hasana Dupovca

"SAD će nastaviti da preduzimaju jake mjere kako bi Rusiju pozvale na odgovornost za ratne zločine, zvjerstva i agresiju u Ukrajini", izjavila je američka ministrica finansija Janet Yellen.

Oko 22 zvaničnika i grupa stavljeno je na crnu listu SAD, među kojima i visoki zvaničnici ruskog bankarskog sistema, uključujući Vladimira Komleva koji vodi sistem plaćanja "Mir".

SAD uvele nove sankcije Rusiji

SAD uvele nove sankcije Rusiji

Sankcije su odnose na blisku saradnicu ruskog predsjednika Mariju Lvovu-Belovu, koja je na čelu ruske predsjedničke komisije za prava djece. Ona je optužena da je "koordinisala prisilno preseljenje hiljada ukrajinske djece u Rusiju".

Ovim sankcijama se blokira imovina koja se nalazi pod američkom jurisdikcijom, a takođe se zabranjuje američkim pojedincima i kompanijama - uključujući međunarodne banke koje posluju u SAD - da posluju sa licima na crnoj listi.

Uporedo sa tim, Ministarstvo trgovine SAD zabranilo je izvoz hardvera i softvera u Rusiju i Bjelorusiju.

Na crnoj listi je "Task Force Rusich", označena kao neonacistička paravojna grupa povezana sa grupom Vagner. Optužena je da je učestvovala u borbama zajedno sa ruskim snagama u Ukrajini, posebno u blizini Harkova, na sjeveroistoku.

Rusija je pokrenula invaziju na susjednu Ukrajinu 24. februara. Da bi umanjile vojnu sposobnost Rusije zapadne zemlje su joj uvele niz ekonomskih sankcija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije