Ukrajinci srušili ruskog lovca i došli do vrijednog obavještajnog trofeja, evo o čemu je riječ

4
Radiosarajevo.ba
Ukrajinci srušili ruskog lovca i došli do vrijednog obavještajnog trofeja, evo o čemu je riječ
Foto: EPA-EFE/Twitter / Ukrajinci došlo do vrijednog ratnog trofeja

Nakon što su ovih dana kod grada Izjuma srušili ruski lovac Su-30SM, u ruke ukrajinskih branitelja navodno je pao njegov gotovo neoštećen sistem za elektroničko ratovanje RTU 518-PSM, a koji služi kao aktivni odašiljač za ometanje.

Riječ je o sistemu koji će Ukrajinci najvjerojatnije predati zapadnim saveznicima.

Ukrajinci su do vrijednog ratnog trofeja došli nakon što su oborili ruski dvosjed Su-30SM, modificiran za napade na zemaljske ciljeve te radarski nadzor i navođenje. Ovaj je avion u jednosjednoj inačici dizajniran za stjecanje nadmoći u zraku, dugodometno patroliranje i pratnju aviona velikog dometa, a u sklopu ruskog ratne avijacije nalazi se stotinjak letjelica tog tipa.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Ko je i kakvo oružje slao Ukrajini: Od najsavjeremnijih raketnih sistema do raznog oružja

Ko je i kakvo oružje slao Ukrajini: Od najsavjeremnijih raketnih sistema do raznog oružja

Primjerak koji je srušen kod Izjuma nosio je oznaku '32 Crveni' i registarski broj RF-81773, a udar Su-30SM o tlo nakon pogotka ukrajinske protuzračne obrane bio je toliko snažan da je jedna njegova navođena raketa zrak-zrak tipa R-73 neoštećena zapela u zemlji. A, neoštećen je, dakle, pronađen i najsavremeniji sistem za elektroničko ratovanje tipa RTU 518-PSM, piše Tportal.

Stručnjaci ističu da je riječ o kapsuli koja se postavlja na vrh desnog krila Su-30SM i čini dio većeg skupa oružanih sistema zajedničkog naziva Hibini-U, a koji se još sastoji od sistema RTU 518-LSM1, instaliranog na lijevom vrhu krila, te sistema KS REP, smještenog unutar samog aviona.

Sistem RTU 518-PSM ima aktivni odašiljač za ometanje dok je RTU 518-LSM1 pasivni prijemnik koji detektira emitiranje elektromagnetskog spektra i pokušava locirati neprijateljske radarske sisteme. Zajedno se te dvije komponente nazivaju SAP 518-SM ili Regata i služe za rano uočavanje te ometanje protivničkih radara i radarski vođenih protuzračnih projektila, čije djelovanje ometaju putem tehnologije digitalne radiofrekvencijske memorije (DRFM).

Komplet Hibini-U razvio je Naučno-istraživački institut za radiotehniku ​​Kaluga, popularno poznat po ruskoj skraćenici KNIRTI, a naručilo ga je rusko Ministarstvo odbrane 2013, dok se na avionima Su-30SM pojavio tokom 2018.

Najnovija modifikacija za Su-30SM ima značajno poboljšane performanse i pouzdanost, a kao sistem s dvije zasebne jedinice pruža višekanalno ometanje radi suprotstavljanja radarski vođenim projektilima zrak-zrak i projektilima zrak-zrak, opremljenim aktivnim i pasivnim radarskim tražilicama.

[twitter]https://twitter.com/oryxspioenkop/status/1569359928694902786[/twitter]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije