Američki general: Tri me stvari brinu oko ukrajinske protuofanzive - tempo, umor, crni labudovi

4
Radiosarajevo.ba
Američki general: Tri me stvari brinu oko ukrajinske protuofanzive - tempo, umor, crni labudovi
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Hertling otvoreno o ukrajinskoj kontraofanzivi

Umirovljeni američki general Mark Hertling pohvalio je posljednje vojne uspjehe ukrajinske vojske u regiji Harkiv, ali je također naglasio tri stvari koje ga "zabrinjavaju" oko ukrajinske protuofenzive.

Hertling, koji je služio kao komandant kopnene vojske SAD-a u Europi, ukrajinske je uspjehe opisao kao "briljantne".

Također je istaknuo napredak u južnoj regiji Herson i ukrajinsku kontinuiranu obranu istočnog područja Donbasa, koji Rusija nije uspjela u potpunosti zauzeti.

"Tri su stvari koje me brinu oko ukrajinske protuofenzive: tempo, umor, crni labudovi", započeo je umirovljeni general na Twitteru.

Pozvao se na vlastita iskustva s “uspjehom i neuspjehom u borbi” kako bi objasnio zašto bi Ukrajina trebala imati na umu tempo operacija, potencijalni zamor trupa i "crne labudove" — pojam koji je Oxford Languages definirao kao "nepredviđeni događaj, obično s ekstremnim posljedicama".

Ukrajina je upletena u protuofenzivu na dvije fronte u ratu – u regiji Harkiv i regiji Herson gdje pokušava osloboditi teritorij. General Valerij Zalužni, komandant ukrajinske vojske, rekao je u nedjelju da su se u Harkivu ukrajinske trupe probile na 50 kilometara od ukrajinsko-ruske granice.

Rusko ministarstvo odbrane također se oglasilo o povlačenju svojih jedinica, navodeći da je riječ o pregrupaciji.

Ukrajina predstavila sigurnosne garancije: Medvedev opet prijeti, Peskov opravdava agresiju

Ukrajina predstavila sigurnosne garancije: Medvedev opet prijeti, Peskov opravdava agresiju

Unatoč tim postignućima, Hertling navodi da je tempo - ili brzina kontinuiranih operacija Ukrajine - jedna od njegovih briga. Komandant određuje tempo "na temelju sposobnosti da održi inicijativu za ofanzivne operacije" i uočavanju prilike da snage jače djeluju.

No, tempo određuju i zalihe, obavještajni podaci, protuzračna obrana, inženjeri i drugi faktori.

"Postoje neki elementi ukrajinskih snaga koji ne mogu držati korak s borcima na prvoj liniji. To nije uvreda već razumijevanje ukrajinskih snaga", navodi general. Dodaje da unatoč tome što su ukrajinski koamndanti trenutno uzbuđeni zbog dobitaka, moraju razmotriti operativni tempo.

Govoreći o umoru koji je njegova druga zabrinutost, Hertling je rekao da napadačke snage mogu napadati četiri do pet dana bez sloma, a njegovo iskustvo je da će jedinice doživjeti neuspjeh ako se petog dana ne odmore.

Vojni analitičar objasnio šta se događa: ‘Ukrajinci slijede princip ‘dva naprijed, jedan iza‘

Vojni analitičar objasnio šta se događa: ‘Ukrajinci slijede princip ‘dva naprijed, jedan iza‘

"Svako jutro se budimo, nakon pet dana, gledajući izvješća o ukrajinskom napredovanju i nadamo se da će nastaviti dalje. Ali ukrajinske snage su izmorene, ne samo zbog kretanja i nedostatka sna, već i emocija povezanih s borbom", piše Hertling koji predviđa da će uslijediti neke nužne pauze.

Hertling je naveo nekoliko potencijalnih "crnih labudova" koji bi se mogli pojaviti dok se Ukrajina nastavlja boriti protiv Rusije, uključujući status ukrajinske ekonomije, postupanje s hiljadama ratnih zarobljenika i utjecaj štete u nuklearnoj elektrani Zaporižje.

"Sve su to teme koje imaju teške posljedice i koje zahtijevaju razmišljanje", navodi Hertling, a objavio je N1 Hrvatska.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije