Vojni analitičar objasnio šta se događa: ‘Ukrajinci slijede princip ‘dva naprijed, jedan iza‘

2
Radiosarajevo.ba
Vojni analitičar objasnio šta se događa: ‘Ukrajinci slijede princip ‘dva naprijed, jedan iza‘
Foto: Twitter / Ruska vojska

Michael Clarke smatra da Ukrajinci možda imaju priliku za nekoliko mjeseci potisnuti Ruse sa svih teritorija koje su zauzeli od veljače

Munjevita protuofenziva i dosad neviđen napredak ukrajinskih snaga u regiji Harkiv proteklih su dana zatekli, pa i zapanjili ne samo Ruse, već i cijeli zapadni svijet koji pomaže u Kijevu u ratu protiv Rusije, piše Jutarnji.hr.

No, situacija na bojištu i dalje se vrlo brzo mijenja te nije potpuno jasno koja su područja Ukrajinci u potpunosti oslobodili, s kojih su se Rusi povukli te na kojima i dalje traju borbe.

Majka nestale djevojčice (2) ne može biti podvrgnuta poligrafu: Evo zbog čega

Majka nestale djevojčice (2) ne može biti podvrgnuta poligrafu: Evo zbog čega

Ugledni britanski analitičar specijaliziran za obranu i sigurnost i bivši glavni direktor instituta Royal United Services Institute (RUSI), Michael Clarke, u tri i pol minute je za Sky News objasnio što se zapravo proteklih dana događa na sjeveroistoku Ukrajine.

Ukrajinske snage napreduju oko 20 kilometara dnevno koristeći standardne vojne principe, navodi Clarke, te naglašava, za usporedbu, da su ruske snage bile "sretne kada su se kretale jedan kilometar dnevno u posljednjih pet mjeseci".

"Oni slijede standardni vojni princip ‘dva gore, jedan iza‘, što znači dvije jedinice naprijed i jedna jedinica iza njih".

Ukrajinci, kako navodi, nedvojbeno imaju još jednu diviziju koju bi mogli uključiti u ovu bitku, a koju za sada drže po strani.

"Jedna divizija je u Hersonu, jedna je u Harkivu, a još jedna divizija čeka. Poanta je u tome da Ukrajinci imaju izbor što dalje činiti", kaže Clarke.

Herson je strateški važnija regija

Rusi, pak, kako kaže, trenutno nemaju mnogo izbora jer su im redovi maksimalno rastegnuti i trebat će im vremena da dovedu pojačanja.

Kada je regija Herson u pitanju, postoje nepotvrđena izvješća o lokalnim prekidima vatre ili lokalnim predajama koje se dogovaraju, osobito na sjeveru, jer Rusima ponestaje streljiva i zaliha drugih ključnih resursa. Do toga je došlo nakon niza napada na mostove preko kojih je ruska logistika mora prijeći kako bi održala opskrbne linije.

Rusi su očito pod pritiskom i njihovi obrambeni redovi mogli bi se, ali i ne moraju, slomiti na isti način na koji su se slomili u Donbasu.

"No, postrojbe koje Rusi imaju u Hersonu općenito su kvalitetnije postrojbe. Dakle, ako se one slome u tom području, to bi bilo vrlo značajno. Strateški, Herson je važnije mjesto. Herson je jedini veći grad koji su Rusi okupirali. Preko njega se kontrolira pristup Krimu i dio isporuka električne energije iz hidroelektrane koje se šalju na Krim".

Ako Ukrajinci uspiju vratiti cijelu obalu regije Herson, ističe Clarke, onda će se cijeli Krim naći u dometu njihovog topništva i projektila. Mogli bi, navodi, Rusima posve onemogućiti vojno djelovanje kada je Krim u pitanju ako tako odluče.

Clarke smatra da je u ovom trenutku najvjerojatniji ishod nestabilno primirje iduće godine "koje bi sada bilo pod povoljnijim uvjetima nego što su Ukrajinci mogli pretpostaviti do prije samo tjedan dana".

"Mislim da Ukrajinci možda imaju priliku, nakon zime, potisnuti Ruse sa svih teritorija koje su zauzeli od februara ove godine. I to bi bila velika pobjeda", zaključuje Clarke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije