Ukrajinci spremni pristati na neutralnost, ali zauzvrat traže ovo od Rusije

2
Radiosarajevo.ba
Ukrajinci spremni pristati na neutralnost, ali zauzvrat traže ovo od Rusije
Foto: EPA-EFE / Volodimr Zelenski

Moskva traži da Ukrajina odustane od razvoja nuklearnog oružja te na svom teritoriju ne bi smjela imati strane vojne baze. Što je, kako se da zaključiti, prihvatljivo Kijevu.

U zamjenu, Ukrajina bi dobila ono što David Arahamija naziva "formulacijom sličnom NATO-ovu članku 5", a sigurnosna jamstva dale bi zemlje članice Vijeća sigurnosti, ali i još neke, piše Jutarnji.hr.

Šta tačno pod time misle, šef ukrajinske delegacije objavio je večeras.

Premijer liga BiH: Zrinjski i Sarajevo igraju derbi kola, na programu još dvije utakmice

Premijer liga BiH: Zrinjski i Sarajevo igraju derbi kola, na programu još dvije utakmice

Prvo, Ukrajina bi tražila da u međunarodni ugovor, koji bi potpisale i strane države, garancije ukrajinske sigurnosti, traže sljedeće:

- Odredba prema kojom bi u roku tri dana od početka rata, agresije ili vojne operacije "zemlje jamci" bile pravno obvezane da pruže vojnu pomoć Ukrajini.

- Vojna pomoć odnosila bi se i na "zatvaranje neba", to jest uvođenje zone zabrane leta iznad Ukrajine koju Zapad, recimo, sada ni ne pomišlja uspostaviti zbog straha od ruske reakcije.

- Garancije ukrajinske sigurnosti bile bi države koje su stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a (SAD, Kina, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Ruska Federacija), ali je stavljena napomena da će se "o tome će se odvojeno diskutirati". Ukrajina traži da među jamcima budu i Turska, Njemačka, Kanada, Italija, Poljska i Izrael.

- Sigurnosne garancije "privremeno" se bi se odnosile na okupirane teritorije Donjecka i Luganska.

- Sve zemlje jamci sigurnosti ne bi se smjele protiviti tome da Ukrajina pristupi EU, ili da joj pomognu u tom procesu.

Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, istaknuo je da bi sve ove prijedloge trebali odobriti i sami Ukrajinci.

- To je ključna stvar. Moramo dobiti podršku naših građana za takav sporazum, rekao je.

Rusija se o prijedlogu još nije oglasila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije