Pregovori u Istanbulu trajali 3 sata: Čitav spektar spornih pitanja bačen na sto

0
Radiosarajevo.ba
Pregovori u Istanbulu trajali 3 sata: Čitav spektar spornih pitanja bačen na sto
Foto: EPA-EFE / Erdogan se obratio delegacijama

Rusko-ukrajinski razgovori u Istanbulu su završeni, trajali su oko tri sata, pišu turski mediji.

Podsjetimo, prije početka pregovora, održan je sastanak šefova delegacija Rusije i Ukrajine Vladimira Medinskog i Davida Arahamija.

Savjetnik ukrajinskog premijera Mihail Podoljak objavio je na Twitteru da dvije delegacije razgovaraju o temeljnim odredbama pregovarackog procesa.

Ima li dogovora o izmjenama Izbornog zakona?

Ima li dogovora o izmjenama Izbornog zakona?

"Delegacije paralelno rade na čitavom spektru spornih pitanja", naveo je Podoljak.

Ranije danas pregovaračima se obratio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji je rekao da bi napredak u pregovorima otvorio put za sastanak predsjednika Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog, i poručio da je došlo vrijeme da razgovori daju konkretne rezultate.

Erdogan je pozvao na hitni prekid vatre u sukobu koji je počeo 24. februara kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

"Na dvije je strane da okončaju ovu tragediju. Postižući prekid vatre i mir što je prije moguće na dobrobit je svih. Mislimo da smo sada ušli u razdoblje u kojem se od pregovora očekuju konkretni rezultati", rekao je Erdogan pregovaračima.

Izrazio je "duboko žaljenje" što je sukob ušao u petu sedmicu, rekavši da ga prijateljstvo Turske s obje zemlje obavezuje da posreduje. Istaknuo je da pregovarački proces "daje nadu u mir".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije