Ukrajina tvrdi: "Ruski vojnici su oteli našeg gradonačelnika"

1
Radiosarajevo.ba
Ukrajina tvrdi: "Ruski vojnici su oteli našeg gradonačelnika"
Foto: Unian / Ruski vojnici

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine optužilo je ruske vojnike da su oteli gradonačelnika grada Melitopolja na jugoistoku zemlje.

Zvaničnici su rekli da su ruski vojnici kidnapovali gradonačelnika Ivana Fedorova u petak popodne nakon što su ga lažno optužili za terorizam.

BBC nije nezavisno potvrdio ove navode, a ruski zvaničnici tek treba da komentarišu.

Suljagić o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici: 'To je nešto što čekamo 30 godina'

Suljagić o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici: 'To je nešto što čekamo 30 godina'

"Otmica gradonačelnika Melitopolja klasifikovana je kao ratni zločin prema Ženevskim konvencijama i Dodatnom protokolu, koji zabranjuju uzimanje civilnih talaca tokom rata", navodi se u saopćenju ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova.

Melitopolj je pao u ruke ruskih trupa prije skoro dvije sedmice, a Fedorov je u srijedu za BBC rekao da stanovnici "ni na koji način ne sarađuju s Rusima".

Politički analitičar Mattia Nelles također je izvijestio o ovom događaju:

"Ured predsjednika (Ukrajine) izvještava da su ruski okupatori kidnapovali Ivana Fedora, gradonačelnika Melitopolja na jugu Ukrajine. Sigurnosna kamera gradske vijećnice kao da pokazuje otmicu", naveo je Nelles.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije