Ukrajina dobila svog Ramba: Sam u jednom danu uništio pet ruskih tenkova i još tri vozila

4
Radiosarajevo.ba
Ukrajina dobila svog Ramba: Sam u jednom danu uništio pet ruskih tenkova i još tri vozila
Foto: Printscreen / Twitter / Objavljen navodni snimak uništavanja tenkova

Jedan je ukrajinski vojnik uništio čak pet ruskih tenkova u jednom danu korištenjem protutenkovskog ručnog raketnog bacača Javelin, saopćilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

Ovaj je podvig postigao tokom ruskog napada na ukrajinsku 79. zračno-jurišnu brigadu u blizini grada Marinka, u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck.

Ukrajinski padobranac uspio je uništiti pet tenkova i tri borbena vozila pješaštva uz pomoć američkih protutenkovskih projektila Javelin, saopćila je brigada, prenosi Daily Mail. Video snimak prikazuje projektile kako pogađaju ruske tenkove, koji potom eksplodiraju i gore.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

SAD je naoružao Ukrajinu s oko 8.500 projektila Javelin od početka ruske invazije prošle februara. Projektili Javelin, koje se smatra moćnim protutenkovskim oružjem koje se lansira s ramena, postali su još u ranoj fazi rata ključni dio odbrane zemlje.

Na temelju snimka nije moguće pouzdano zaključiti kada su se udari dogodili, ali pojavila se u trenutku kada dolaze izvještaji kako Rusi pokušavaju napredovati kod Marinke u nastojanju da uspostave kontrolu nad regijom. Ruski online izvor vijesti Readovka inzistira da su invazijske snage učvrstile svoje položaje južno od Marinke i ne spominju gubitke.

Tvrdnje Ukrajine tek trebaju biti neovisno potvrđene, ali snimak objavljen u srijedu prikazuje dvije različite formacije brda koje nalikuju onima viđenima oko Marinke.

Marinka, inače, trpi ponavljane napade ruskih snaga i praktički je sravnjena sa zemljom, prenosi Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije