Rusi tvrde da je Ukrajina napala Rusiju, Kijev: ‘Dugo smo upozoravali što će se dogoditi‘

1
Radiosarajevo.ba
Rusi tvrde da je Ukrajina napala Rusiju, Kijev: ‘Dugo smo upozoravali što će se dogoditi‘
Foto: EPA - EFE / Ilustracija / Ukrajina

Pojavile su se informacije da je ukrajinska izvidnička grupa ušla u regiju Brjansk, odmah iznad sjeverne granice s Rusijom, kao dio, kako se čini, iznenadnog napada.

Ruski mediji javljaju da agencije za sprovođenje zakona izvještavaju o sukobu s ukrajinskim diverzantima i navodi da među stanovnicima tog područja ima mrtvih i ranjenih.

Ruske novinske kuće izvještavaju da je ukrajinska grupa od otprilike 50 članova zarobila stanovnike u selu Sušani, uz eksplozije i pucnjavu.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Novinska agencija RIA kaže da se taoci također drže u selu Ljubečane.

Trafostanica i benzinska stanica dignute su u vazduh u Sušaniju, navodi Baza.

Lokalni guverner Aleksandar Bogomaz napisao je na Telegramu da je grupa “ukrajinskih napadača napala vozilo preko granice u ruskoj oblasti Brjanska, usmrtila jednog stanovnika i ranila jedno dijete”.

Bogomaz je naveo da je danas "diverzantsko-izviđačka grupa upala iz Ukrajine" u selo Ljubečane, koje se nalazi direktno na rusko-ukrajinskoj granici.

"Saboteri su pucali na automobil u pokretu. U napadu je ubijen jedan mještanin, a ranjeno je desetogodišnje dijete", dodao je on.

Dijete je prevezeno u bolnicu, napisao je ruski zvaničnik.

Izvještaj o napadu ukrajinskih diverzanata u ruskoj regiji Brjansk su "namjerna provokacija", rekao je Mihajlo Podoljak, viši savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog.

Tri osobe poginule u ruskom raketnom napadu u Zaporožju

Tri osobe poginule u ruskom raketnom napadu u Zaporožju

Podoljak je na Twitteru napisao da Ruska Federacija "želi preplašiti svoj narod kako bi opravdala napad na drugu zemlju".

Informacije koje prenose ruski mediji nisu neovisno potvrđene te se očekuju reakcije ukrajinskih dužnosnika.

Ovi su izvještaji potaknuli široka nagađanja da bi incident mogao biti neki oblik lažnog napada koji je organizirala Moskva, napominje i Sky News.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije