Ukinuta zabrana: Berlin se sprema za neviđene proteste, policija traži pojačanja

Fena
Ukinuta zabrana: Berlin se sprema za neviđene proteste, policija traži pojačanja

Policija u Berlinu u petak je zatražila pojačanja iz drugih dijelova Njemačke kako bi se nosili s planiranim protestima tokom vikenda. Proteste su zakazali oni koji se protive ograničenjima uvedenim u borbi protiv širenja koronavirusa.

Vlasti u njemačkoj prijestonici zabranile su proteste u ovoj sedmici, navodeći da su u demonstracijama održanim prije nekoliko sedmica prekršena pravila fizičkog distanciranja i nošenja maski u zatvorenim prostorima.

Njemačka je zabilježila rast broja zaraženih virusom u posljednjim sedmicama a zvaničnici su izrazili zabrinutost da bi demonstranti mogli doprinijeti širenju virusa tokom svojih mitinga i dok putuju u i iz Berlina.

Organizatori protesta uložili su žalbu na zabranu a regionalni administrativni sud danas je presudio da se protesti mogu održati jer ne predstavljaju prijetnju po javno zdravstvo. Sud je naredio organizatorima da osiguraju fizičko distanciranje, ali da nisu obavezni nositi maske jer nošenje maski na otvorenom u Njemačkoj nije obavezno. Sud je, međutim, preporučio da se poštuje fizička distanca.

Razbješnjene najavljenom zabranom, nekoliko grupa je zaprijetilo da će otputovati u Berlin bez obzira na nju. Prisustvo grupa ekstremne desnice među demonstrantima dodatno je pojačalo policijske brige zbog mogućnosti izbijanja nemira.

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je izjavila, uoči presude suda, da je pravo na žalbu protiv zabrane dio prava na slobodu okupljanja.

Upitana da li će se sastati s demonstrantima, kao što je to činila u prošlosti s klimatskim i drugim aktivistima, Merkel je izjavila: Uvijek odlučujem kada mi ljudi priđu da li da tražim da razgovaram s njima".

Kazala je da do sada nije upoznata s bilo kakvim zahtjevom takve vrste, prenosi Associated Press.

Njemačka je hvaljena širom svijeta zbog bavljenja pandemijom kroz robusna testiranja i praćenje kontakata, i uvela je kudikamo manje drastične restrikcije od drugih evropskih zemalja kao što su Francuska, Italija ili Španija. Njen potvrđeni broj preminulih od virusa iznosi 9.291, tek četvrtinu ukupnog broja preminulih u Velikoj Britaniji, iako eksperti tvrde da sve brojke potcjenjuju stvarni obim pandemije zbog raznih faktora koji se primjenjuju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije