Ukidaju sve mjere, zatvaraju punktove za brzo testiranje: "COVID je gotov"

1
Radiosarajevo.ba
Ukidaju sve mjere, zatvaraju punktove za brzo testiranje: "COVID je gotov"
Foto: EPA-EFE / Danska, arhiv

Dok jedan dio europskih država i dalje brine zbog koronavirusa i "četvrtog vala" zaraze, u Danskoj je epidemija stvar prošlosti, barem u kontekstu "novog normalnog" i nebrojenih restrikcija na društveni život, piše Daily Telegraph.

Naime, ovaj petak ta će zemlja ukinuti sve preostale COVID restrikcije, a tamošnja je vlada objavila da virus više ne predstavlja "kritičnu prijetnju društvu". Ključna podloga za takav stav vlade leži u činjenici da je čak 73 posto populacije Danske potpuno cijepljeno protiv koronavirusa, dok je dodatnih 3 posto dosad primilo samo jednu dozu.

"Epidemija je pod kontrolom", poručio je prošle sedmice danski ministar zdravstva Magnus Heunicke.

TI BiH: Samovolja autoritarnog režima u RS uvodi zemlju u opasnu neizvjesnost

TI BiH: Samovolja autoritarnog režima u RS uvodi zemlju u opasnu neizvjesnost

Valja spomenuti da je Danska bila među prvim zemljama koje su lani (konkretno 11. marta 2020.) pri izbijanju pandemije uvele gotovo totalni lockdown, a sada je među prvima koje se potpuno otvaraju, piše Jutarnji.hr.

Pritom valja naglasiti da Danci ne tvrde da su iskorijenili virus, ili bolest.

Naprosto, našli su način kako da žive s njima. Opet, povratak u "staro normalno", da se tako izrazimo, ne bi bio moguć bez cijepljenja. To se naročito odnosi na podatak da je u državi cijepljeno oko 95 posto najugroženijih osoba, poput stanovnika domova za starije i osoba starijih od 60 godina. 

Zbog toga danske zdravstvene stručnjake znatno manje brine širenje zaraze nego li je to bio slučaj na početku godine. Danska je trenutno na prosjeku od 700 do 800 novozaraženih dnevno. S druge strane, broj hospitaliziranih i teško oboljelih ljudi je relativno malen - u bolnicama je trenutno 123 zaraženih ljudi, a dnevno s COVID-19 umiru prosječno manje od dvije osobe u cijeloj državi.

"Cjepivo je 'super-oružje' s kojim pobjeđujemo. Život se vraća u svakodnevnu rutinu u većini mjesta i naša su očekivanja da velika zatvaranja u budućnosti više neće biti potrebna", poručila je premijerka Mette Frederiksen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije