Uhvaćen osumnjičenik za ubistva muslimana u Albuquerqueu

1
Radiosarajevo.ba
Uhvaćen osumnjičenik za ubistva muslimana u Albuquerqueu
Foto: Twitter / Dženaza jednom od ubijenih muslimana

Policija u Albuquerqueu saopćila je da je uhapsila “glavnog osumnjičenika” za ubistva četvorice muslimana u ovom, najvećem, gradu Novog Meksika, javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Šef policije Harold Medina objavio je da su vlasti ušle u trag vozilu povezanom s nedavnim ubistvom i priveli čovjeka za kojeg se vjeruje da je povezan s četiri ubistva.

Nikakvi dodatni detalji nisu još uvijek dostupni.

Čović: Dobio sam prijedlog izmjena Izbornog zakona koji je pripremila Trojka. Nećemo to razmatrati

Čović: Dobio sam prijedlog izmjena Izbornog zakona koji je pripremila Trojka. Nećemo to razmatrati

U toku velika istraga: Ubijena četiri muslimana u SAD-u, policija strahuje da su zločini povezani

U toku velika istraga: Ubijena četiri muslimana u SAD-u, policija strahuje da su zločini povezani

Vlasti Albuquerquea pojačale su sigurnosne mjere posljednjih dana, jer je rasla zabrinutost unutar muslimanske zajednice zbog ubistva počinjenih iz zasjede, a posljednje se dogodilo u petak, javlja Puljić.

Vlasti su u ponedjeljak zatražile pomoć u potrazi za vozilom za koje se sumnja da je korišteno u ubistvima – tamno sivi ili srebrni Volkswagen s četvera vrata koji je izgledao kao Jetta ili Passat sa zatamnjenim staklima.

Zajednički elementi smrti bili su rasa i vjera žrtava, rekli su dužnosnici, a vlasti istražuju moguću vezu između četiri ubistva.

Vlasti su objavile fotografije u nadi da bi ljudi mogli pomoći u identificiranju automobila i ponudile nagradu od 20.000 dolara za informaciju koja bi dovela do uhićenja.

Mohammad Ahmadi, 62-godišnjak iz Afganistana, prvi je ubijen 7. novembra. Dvojica Pakistanaca, Aftab Hussein, 41, i Muhammad Afzaal Hussain, 27, ubijeni su u juilu i augustu, a 25-godišnji Naeem Hussain, također iz Pakistana, ubijen je iz vatrenog oružja u petak.

Malo je zločina iz mržnje protiv muslimana zabilježeno u Albuquerqueu u posljednjih pet godina, prema podacima FBI-a, navodi Brian Levin, direktor Centra za proučavanje mržnje i ekstremizma i profesor kaznenog pravosuđa na Kalifornijskom državnom sveučilištu u San Bernardinu .

Od 2017. do 2020. godišnje se događao jedan zločin iz mržnje protiv muslimana.

Najveći broj zabilježen je 2016., kada je policija u Albuquerqueu zabilježila šest zločina iz mržnje počinjenih prema muslimanima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije