Uhapšen Francuz s 125 kg TNT-a: Planirao napade uoči i tokom Eura 2016

Fena
Uhapšen Francuz s 125 kg TNT-a: Planirao napade uoči i tokom Eura 2016
/ Uhapšeni Francuz (Foto: SBU)
Državljanin Francuske koji je uhapšen krajem maja na ukrajinsko-poljskoj granici planirao je niz napada u Francuskoj uoči i tokom Evropskog prvenstva u fudbalu.

Kod njega je u trenutku hapšenja pronađeno 125 kilograma TNT eksploziva, objavile su danas ukrajinske vlasti.

Šef ukrajinske Državne sigurnosti Vasilij Gricak je izjavio da je neimenovani Francuz bio u kontaktu s ilegalnim naoružanim grupama u Ukrajini, u svrhu kupovine oružja i eksploziva.

"Francuz je govorio negativno o potezima svoje vlade, masovnoj migraciji, širenju islama i globalizaciji, kao i o planovima da izvrši više terorističkih napada", rekao je Gricak na konferenciji za štampu u Kijevu.

Francuska televizija M6 je u subotu objavila da je 25-godišnjak uhapšen krajem prošlog mjeseca na ukrajinskoj granici, a kod njega je u automobilu pronađen arsenal oružja i eksploziv, uključujući raketne bacače i kalašnjikove.

Portparol ukrajinske pogranične službe Oleg Slobodijan je istog dana potvrdio da je Francuz uhapšen, dok je portparol ukrajinske službe sigurnosti odbio da komentariše hapšenje.

Uhapšeni muškarac, koji se trenutno nalazi u ukrajinskom zatvoru u očekivanju mogućeg izručenja francuskim vlastima, planirao je da izvrši napad u Francuskoj, objavila je televizija M6.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije