Ugledni Guardian prenio pismo preživjelih žrtava rata u BiH: 'Ne sudi se samo Izraelu'

7
Radiosarajevo.ba
Ugledni Guardian prenio pismo preživjelih žrtava rata u BiH: 'Ne sudi se samo Izraelu'
Foto: Screenshot / Arnesa Buljušmić-Kustura, inicijator otvorenog pisma

Ugledni britanski list Guardian objavio je otvoreno pismo preživjelih žrtava rata u Bosni i Hercegovini, koje je upućeno Međunarodnom sudu pravde u Haagu, gdje se sudi Izraelu za genocid u Pojasu Gaze. 

Kako piše Guardian, ovo pismo je potpisalo više od 1000 ljudi, a radi se o inicijativi Arnese Buljušmić-Kusture, koja živi i radi u Londonu. 

"Nakon što je prošle sedmice gledala južnoafričku optužbu protiv Izraela pred UN sudom, optužujući državu za genocid u vojnoj kampanji u Gazi, preživjela ratna Bosanka Arnesa Buljušmić-Kustura osjećala se prisiljenom djelovati.

"Da svi budemo jedno": Nacionalni molitveni doručak u Parlamentu BiH, jedan od domaćina Magazinović

"Da svi budemo jedno": Nacionalni molitveni doručak u Parlamentu BiH, jedan od domaćina Magazinović

Kao dijete koje je živjelo pod opsadom u Sarajevu, članovi njene porodice bili su među 100.000 ubijenih tokom rata 1992-95. Dok je njen otac preživio boravak u koncentracionom logoru, ostaci drugih rođaka još uvijek nisu pronađeni. Sa pet godina sjeća se da je bila pogođena hicem snajpera dok je prikupljala vodu iz kamiona pomoći.

Podsjećana na strahote rata i genocida u Srebrenici, plaši je se da će presedan postavljen u slučaju protiv Srbije za genocid u Hagu prije nekoliko decenija - koji je utvrdio da se genocid dogodio u Srebrenici, ali je oslobodio Srbiju direktnog namjernog genocida - postati presedan za druge slučajeve genocida.

Buljušmić-Kustura je prikupila više od 1.000 potpisa od preživjelih genocida i rata iz Bosne, SAD-a i Velike Britanije u otvorenom pismu Međunarodnom sudu pravde (ICJ). Traži od UN suda da spriječi ponavljanje historije primjenom 'privremenih mjera' koje je predložila Južna Afrika, zahtijevajući akcije poput primirja kako bi se ublažio rizik od genocida", piše Guardian

U samom pismu se navodi: "Historija nam je pokazala da je propust međunarodne zajednice da nametne obustavu vojnih aktivnosti bivše Savezne Republike Jugoslavije 1993. godine rezultirao genocidom, prisilnim etničkim raseljavanjem i različitim zločinima protiv čovječnosti. Pravovremeno primirje, kako je predloženo od strane Republike Bosne i Hercegovine 1993. godine, nesumnjivo bi moglo spasiti mnoge živote.

Ova inicijativa pokrenuta je nakon što je izraelski advokat tokom izlaganja pred Međunarodnim sudom u Haagu spomenuo slučaj Bosne i Hercegovine, u kontekstu odbrane Izraela od optužbe za genocid. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije