Udruženja muslimana u Njemačkoj: 'Mnogi od nas se osjećaju nesigurnim'

7
Radiosarajevo.ba
Udruženja muslimana u Njemačkoj: 'Mnogi od nas se osjećaju nesigurnim'
Foto: EPA-EFE / Protest u Berlinu za Gazu

Borba protiv antisemitizma ne smije da vodi marginalizaciji društvenih grupa kao što su muslimani, upozorio je , predsjednik Centralnog savjeta muslimana u Nemačkoj.

"Jako sam zabrinut zbog našeg položaja u našoj zemlji. Udaljavanje grupa stanovništva jednih od drugih, nemogućnost razgovora, pa i mržnja i nespremnost da slušamo jedni druge, nažalost su postali jako veliki", rekao je Mazyek u utorak za za informativni radio RBB.

"Mnogi muslimani u našoj zemlji postali su nesigurni, boje se da uopšte progovore, osjećaju se zastrašeno tom raspravom", rekao je Mazyek uoči sastanka Njemačke islamske konferencije.

Erna Imamović dijeli svoju priču: Djetinjstvo i gubitak oca u opsadnom Goraždu

Erna Imamović dijeli svoju priču: Djetinjstvo i gubitak oca u opsadnom Goraždu

Centralni savjet muslimana, rekao je Mazyek, nije dobio poziv za taj sastanak koji je iniciralo ministarstvo unutrašnjih poslova.

Rekao je da ne zna koji je razlog za to, ali da to u sadašnjoj situaciji nije ni bitno. "Potrebna nam je društvena kohezija. Potrebno je da budemo sasvim jedinstveni", rekao je Mazyek.

Ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser prethodno je pozvala sva udruženja muslimana u Njemačkoj da se snažnije odrede protiv antisemitizma.

"Velika islamska udruženja moraju da se pobrinu da se ne šire antisemitska osjećanja", rekla je Faeser za štampu medijske grupe Funke od utorka. Naglasila je da se tu priželjkuje da neka udruženja budu znatno direktnija i jasnija.

Upitan da li se osjeća prozvanim tom izjavom ministrice, Mazyek je odgovorio: "U stvari smo upravo na tom putu da to realizujemo i činimo".

Centralni savet muslimana se, rekao je, angažuje u borbi protiv antisemitizma i već dugi niz godina sarađuje sa grupama, pa i islamskim grupama, tako što se posjećuju memorijani centri, piše DPA

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije