Ubistva ruskih oligarha pod velom tajni: "Možda su znali nešto što mi nismo"

2
Radiosarajevo.ba
Ubistva ruskih oligarha pod velom tajni: "Možda su znali nešto što mi nismo"
Foto: EPA-EFE / FBI i španska policija na jahti ruskog oligarha

Najmanje pet utjecajnih ruskih poduzetnika počinilo je samoubistvo od kraja januara, od čega ih je troje navodno prije toga ubilo članove svoje porodice.

Kako piše CNN, najmanje četvero mrtvih povezuje se sa ruskim energetskim gigantom Gazprom, koji nije htio komentarisati navode.

Jedan od vodećih izvršnih direktora nađen je mrtav u svojoj kolibi 30. januara u Lenjinsku. Na mjestu nesreće pronađeno je oproštajno pismo. Identificiran je kao ruski državljanin Leonig Šulman, šef prijevoza u Gazpromu.

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Mjesec dana kasnije pronađeno je u istom mjestu tijelo još jednog od vodećih ljudi te firme. Leš je nađen, javila je Novaya Gazeta, s jasnim znakovima samoubistva.

Ruske vlasti se za medije nisu oglasile ni o jednoj smrti.

A onda je 28. februara u Surreyu njegovom domu u Engleskoj pronađeno tijelo ukrajinskog milijardera s ruskom adresom, Mikhalila Walforda. Saslušanje mrtvozornika o njegovoj smrti trebalo bi biti održano 29. jula, izvijestio je sud.

Krajem marta pronađeno je tijelo još jednog ruskog biznismena, u Nižnjem Novgorodu. Prema podacima ruskog tužilaštva, 43-godišnji muškarac Vasilij Melnikov, vlasnik farmaceutske kompanije MedStom, nađen je 23. marta mrtav uz suprugu i dvoje djece u dobi od četiri i deset godina koja su bila izbodena na smrt.

Ruski tužitelji nisu njihove identitete službeno potvrdili. Tek su rekli da nisu pronašli tragove nasilnog upada u stan kao i da su iz stana izuzeli više noževa.

Istražitelji vjeruju da se radi o višestrukom ubistvu i samoubistvu,

Ranije ovog mjeseca dogodila su se, vjeruje se, još najmanje dva takva slučaja. Bivši potpredsjednik Gazprombanke Vladislav Avajev pronađen je mrtav u svom stanu u Moskvi 18. aprila uz svoju suprugu i djevojčicu. Ovo se također smatra još jednim slučajem ubistva i samoubistva.

Julija Ivanova, koja je izašla pred medije ispred ruskog tužiteljstva, otkrila je da su tijela pronađena nakon što dadilja nije uspjela ući u kuću, kao ni prijatelji.

Bivši visoki dužnosnik Gazprombanke Igor Volobujev rekao je CNN-u da on ipak ne vjeruje kako se Avajev ubio.

"Njegov posao bio je baviti se vrlo važnim klijentima. Bio je zadužen za vrlo unosne poslove. Zašto bi se ubio? To mi se ne čini vjerovatnim, mislim da je ipak znao nešto drugo što ga je natjeralo na taj čin", rekao je.

Samo dan kasnije, 19. aprila, pronađeno je i tijelo bivšeg direktora plinske kompanije Novatek Sergeja Protosenja u Barceloni. Uskoro su u LLoret de Maru, popularnom turističkom gradiću nedaleko katalonske prijestolnice, u luksuznom stanu pronađena i tijela njegove supruge Natalye i kćeri.

Sin Fedor, koji s porodicom živi u Francuskoj, ne može se pomiriti s idejom da bi njegov otac bio spreman počiniti takvo zlodjelo te smatra da je ubijen.

"Jako je volio moju majku, a pogotovo moju sestru Mariu. Ona je bila njegova princeza. On nikada ne bi učinio nešto da im naudi. Ne znam što se dogodilo te noći, ali znam da ih on nikada ne bi povrijedio", kazao je.

Unatoč tome, katalonska policija insistira na tezi da se radi o porodičnom nasilju te da se ne radi o o ubistvu niti o kaznenom djelu počinjenom od strane ruske mafije, piše Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije