Ubijen i sedmi ruski general koji se hvalio da će sve biti gotovo za par sati

4
Radiosarajevo.ba
Ubijen i sedmi ruski general koji se hvalio da će sve biti gotovo za par sati
Foto: Twitter / Jakov Rezancev

Ruski general blizak Putinu, koji se hvalio da će rat u Ukrajini biti gotov za samo nekoliko sati, postao je sedmi general ruske armije kojega su Ukrajinci dosad smaknuli u ovome sukobu.

General pukovnik Jakov Rezancev (48) poginuo je u ukrajinskom napadu na njegovo zapovjedno mjesto kod zračne luke u blizini Hersona, grada kojega su Rusi prvi okupirali, no čije skoro oslobađanje naveliko najavljuju ukrajinske snage, piše Slobodna Dalmacija.

Rezancev je bio zapovjednik 49. armije južnog vojnog okruga sa sjedištem u Stavropolju, gradu na jugu Rusije. Bio je i časnik koji je navodno odigrao veliku ulogu u ruskom ratu u Siriji, zahvaljujući čemu se osobno zbližio i s Vladimirom Putinom.

Vanredno obavještenje iz Vodovoda: Veliki dio Sarajeva bez vode zbog novog kvara!

Vanredno obavještenje iz Vodovoda: Veliki dio Sarajeva bez vode zbog novog kvara!

Njegova uloga u ukrajinskom ratu nije detaljnije poznata jer je generalov profil hitno izbrisan s web-stranice Kremlja o operacijama ruske vojske, no dobro se zna kako je četvrtoga dana ruske invazije svojim vojnicima izjavio kako će operacija "demilitarizacije i denacifikacije" Ukrajine biti gotova za samo par sati.

Razgovor između demoraliziranog ruskog vojnika i njegova neposrednog zapovjednika u zoni odgovornosti generala Rezanceva objavila je početkom prošle sedmice ukrajinska sigurnosna služba na društvenim mrežama.

U tom se razgovoru ruski vojnik žali nadređenom na sumoran život na prvoj liniji, ozebline i čestu prijateljsku vatru, te tvrdi kako je za sve tu glavni Rezancev.

"Sreli smo ga samo jednom otkako smo došli ovdje, i to četvrtoga dana rata. Tad nam je rekao da je ostalo samo nekoliko sati do završetka ove specijalne operacije'. Pa, još uvijek odbrojavamo te sate", požalio se ruski soldat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije