Ratne strahote i zločini: Kako su Rusi ubili ukrajinskog sveštenika

4
Radiosarajevo.ba
Ratne strahote i zločini: Kako su Rusi ubili ukrajinskog sveštenika
Foto: BBC / Ubijeni ukrajinski sveštenik

Ukrajinska glavna tužiteljica Irina Venediktova rekla je da je zemlja u procesu dokumentovanja hiljada incidenata za koje se vjeruje da su u suprotnosti sa njenim krivičnim zakonom o pravilima ratovanja.

Do 24. marta, njena kancelarija je dokumentovala 2.472 slučaja. Gospođa Venediktova je u srijedu medijima iznijela kako se zemlja bavi ovim slučajevima, prenosi BBC.

"Tamo gdje vidimo da ćemo biti uspješni u ukrajinskoj jurisdikciji, a gdje će počinitelj zločina fizički biti u Ukrajini, slijedit ćemo jednu strategiju", rekla je ona.

Uhapšena djevojčica iz Crne Gore: Nabavila sjekire i noževe da nasumično ubija ljude

Uhapšena djevojčica iz Crne Gore: Nabavila sjekire i noževe da nasumično ubija ljude

"Ako shvatimo da ne možemo imati uspjeha u Ukrajini, uložit ćemo svoje resurse prema Međunarodnom krivičnom sudu, tako da određena osoba, pojedinac, trpi kaznu."

Slijedi izvještaj koji je prikupio BBC o samo jednom od incidenata koji su evidentirani kao osumnjičeni za ratni zločin.

Prošlo je nešto više od nedelju dana od ruske invazije Ukrajine. Grupa dobrovoljaca - komšija i prijatelja - iz malog sela Jasnohorodka, 40 km zapadno od Kijeva, zauzela je svoje položaje na kontrolnom punktu koji je čuvao ulaz u zajednicu.

Borbe između ruskih i ukrajinskih snaga već su bile brutalno žestoke. Širom zemlje, kontrolni punktovi su nicali na ulazima u gradove i sela - uglavnom na kojima su radili lokalni dobrovoljci bez ikakve formalne vojne obuke.

Popodne 5. marta, Rostislav Dudarenko, seoski sveštenik, bio je na kontrolnom punktu Yasnohorodka. Njegova uloga je bila da provjerava vozila koja se približavaju. No, kao i svi vojni kapelani, on je također bio tu da pruži duhovnu podršku grupi. Bio je obučen u civilnu odjeću.

Nije moguće tačno utvrditi šta se dogodilo, ali jedan preživjeli napad, Yukhym (nije njegovo pravo ime), rekao je za BBC da je bio na kontrolnom punktu s Dudarenkom i još desetak drugih kada su saznali da su tri ruska tenka prošla selo. Kaže da je grupa odlučila da se sakrije u šumi, spremna da se suoči s njima ako bude potrebno.

Kako su se približavali kontrolnom punktu, ruske trupe su počele da "pucaju u svim pravcima", rekao je Juhim za BBC. "Kada su shvatili da se krijemo u travi, skrenuli su s puta da nas pregaze tenkovima."

On kaže da su se tenkovi vratili na cestu kada je Dudarenko odlučio da probije zaklon.

"Vidio sam Rostislava kako podiže krst iznad glave, ustaje iz svog skrovišta, viče nešto i ide prema njima. Možda je htio da ih zaustavi. Pokušao sam ga dozvati."

Kaže da je tada ispaljeno pucnje u pravcu sveštenika, a iz njegovog gledišta u tom trenutku izgledalo je da su upereni direktno u Dudarenka. "I to je bilo to. Napravio je samo nekoliko koraka i pao."

Yukhym, koji je i sam upucan i povrijeđen u napadu, vjeruje da bi svi oni bili ubijeni da ukrajinske oružane snage u tom trenutku nisu stigle da potisnu ruske snage.

Dobrovoljačka grupa Dudarenko, 45, kojoj se pridružio nije imala vojni status. Par je prošao vojnu obuku – s prethodnim iskustvom u dugotrajnom sukobu sa Rusijom u Donbasu na istoku, prema drugom dobrovoljcu po imenu Eduard (nije njegovo pravo ime). Neki su bili jednostavno lovci amateri. Većina je bila starija od 50 godina, rekao je za BBC.

Eduard, koji je bio stacioniran na drugom kontrolnom punktu, stigao je upravo kada su se ruski tenkovi udaljavali da pronađu tijela razbacana po cesti. Rekao je da se među njima nalaze Dudarenko i njegov pomoćnik - koji je također bio nenaoružan - dva druga dobrovoljca odbrane i još jedna osoba koju nije poznavao.

Dudarenkova majka Nadija kaže da je njen sin jedinac bio odlučan da odigra svoju ulogu.

"Želio je da bude u stanju da zaštiti sve", rekla je Nadija za BBC. "Pokušala sam da ga odgovorim od toga, ali nisam mogla da se raspravljam s njim."

Grupa je bila naoružana lovačkim puškama i malim brojem kalašnjikova ruske vojske koji su došli u njihov posed, a između sebe su imala samo tri pancira. Ali kao sveštenik, Dudarenko je odbio da nosi oružje, rekao je za BBC njegov prijatelj i kolega sveštenik Serhij Coma.

To ga je učinilo posebno ranjivim kada je odlučio da se suprotstavi tenkovima, ali takva akcija je bila u njegovoj prirodi, kaže očevidac Yukhym.

"Rostislav je bio ljubazna i optimistična osoba. Mislim da je zato otišao da pokuša da zaustavi Ruse."

Bio je poznat u Yasnohorodki kao neko ko je uvijek spreman pomoći drugima, vozio se po selu kako bi prikupio starije članove skupštine prije nedjeljne mise, kaže njegov prijatelj Tsoma.

Njegove službe su takođe bile samopožrtvovane, kaže jedna od njegovih redovnih kongregacija, Tetyana Pylypchuk.

Dudarenko je pripadao Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, koja je konačno dobila nezavisnost od Ruske pravoslavne crkve 2019. godine, u potezu koji Rusija nikada nije priznala.

Prije formalnog podjela, pravoslavna crkva u Ukrajini bila je podijeljena između dvije grane, jedne lojalne Moskvi i jedne lojalne Kijevu. Iako je Dudarenko služio u crkvi koja je bila povezana s Kijevom, kada je proruski bivši predsjednik Viktor Janukovič preuzeo vlast u Ukrajini 2010. godine, Moskovska patrijaršija je počela preuzimati crkve Kijevske patrijaršije, uključujući i onu u kojoj je Dudarenko služio.

Umjesto da iznevjeri svoja načela, kažu njegovi prijatelji, napustio je crkvu i obavljao svoje službe na otvorenom - čak i po kiši. Kasnije je sagradio improvizovanu crkvu u svojoj prikolici, uz pomoć donacija.

"Naša crkva je bez vas, oče, ostala bez roditelja", napisala je Tetjana u odavanju počasti na svojoj Facebook stranici.

Kao što je bio slučaj sa hiljadama ovakvih incidenata širom zemlje u proteklih nekoliko sedmica, policija i lokalna i državna tužilaštva brzo su evidentirala ubistva, a detalji su objavljeni na njihovim Facebook stranicama.

Slučajevi - za koje se sumnja da su kršeni ukrajinskog člana 438: Kršenje pravila ratovanja - također su postavljeni na centraliziranu web stranicu koju koriste državne institucije Ukrajine.

Gospođa Venediktova je rekla za BBC u intervjuu snimljenom prošle sedmice na engleskom da je takva dokumentacija dokaza kritična.

„U kancelariji glavnog tužioca imamo poseban odjel za rat... sve agencije za provođenje zakona nam pomažu... da istražujemo ratne zločine. To nam je glavni prioritet.

"Naravno, nemamo dovoljno istražitelja, zato smo napravili zajedničku web stranicu - warcrimes.gov.ua." Veb stranicu ne koristi samo kancelarija glavnog tužioca, već i druge državne institucije kao što su ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo pravde, za dokumentovanje svih dokaza.

„Za nas je to veoma važno“, objasnila je ona. "Dokazi bi trebali biti prihvatljivi na našim ukrajinskim sudovima, trebali bi biti prihvatljivi u MKS-u i drugim jurisdikcijama."

Što se tiče incidenta od 5. marta u Jasnohorodki, nakon što se istraga o pucnjavi završi, biće podignuta sudska optužnica, saopštilo je okružno tužilaštvo Kijevske oblasti.

"Tužilaštvo čini sve da utvrdi okolnosti svakog ratnog zločina i svakog počinioca: od vojnika, preko generala, do visokog vojnog i političkog vrha države agresora", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su u nekim slučajevima ruski vojnici već bili suočeni s prvom fazom ukrajinskog krivičnog gonjenja, "tako da ne govorimo samo o izgledima izricanja kazni u odsustvu. U svakom konkretnom slučaju ratni zločinci će biti kažnjeni u skladu sa zakonom Ukrajine".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije