UNICEF nastavlja pružati nesebničnu pomoć ugroženoj ukrajinskoj djeci

1
Radiosarajevo.ba
UNICEF nastavlja pružati nesebničnu pomoć ugroženoj ukrajinskoj djeci
Foto: UNICEF / Djeci je pomoć prijeko potrebna

Rat u Ukrajini je nažalost na svojoj koži osjetilo 7,5 miliona djece u ovoj zemlji. Humanitarne potrebe množe se iz sata u sat kako se borbe nastavljaju.

Djeca i dalje bivaju ubijana, ranjavana i duboko traumatizovana nasiljem oko sebe. Porodice su također prestravljene, u šoku i očajnički vape za sigurnošću.

Proteklih osam godina sukoba u Ukrajini već su nanijeli duboku i trajnu štetu djeci. Sada su prijetnje ukrajinskoj djeci još veće jer su domovi, škole, sirotišta i bolnice bili napadnuti.

Europski parlament odobrio Plan rasta za Z. Balkan: Države mogu dobiti novac, ali uslovi pooštreni

Europski parlament odobrio Plan rasta za Z. Balkan: Države mogu dobiti novac, ali uslovi pooštreni

Mjesec dana nakon rata raseljeno je 4,3 miliona djece, što je jedno od najbržih raseljavanja djece velikih razmjera od Drugog svjetskog rata. Tako veliki pomaci mogli bi imati trajne posljedice za generacije koje dolaze. Djeca koja bježe od rata u Ukrajini također su izložena povećanom riziku od trgovine ljudima i iskorištavanja.

U međuvremenu je pogođena civilna infrastruktura poput vodovoda i sanitarnih objekata. Do 24. marta, procjenjuje se da 1,4 miliona ljudi nije imalo pristup sigurnoj vodi, dok je 4,6 miliona njih imalo ograničen pristup vodi ili je bilo u opasnosti od isključenja.

UNICEF sarađuje s partnerima kako bi došao do ugrožene djece i porodice s osnovnim uslugama – uključujući zdravstvo, obrazovanje, zaštitu, vodu i kanalizaciju – kao i zalihe za spašavanje života.

UNICEF neprekidno radi na povećanju programa spašavanja života za djecu Ukrajine. To uključuje:

-Pojačati napore za zadovoljavanje kritičnih i rastućih potreba za sigurnom vodom, zdravstvenom skrbi, obrazovanjem i zaštitom.

-Isporuka kompleta za obiteljsku higijenu, dječjih pelena, kompleta za zdravlje majki, institucionalnih higijenskih kompleta, dezinficijensa i flaširane vode zdravstvenim i socijalnim ustanovama u istočnoj Ukrajini.

-Povećanje broja mobilnih timova za zaštitu djece koji rade između linija sukoba.

-Rad s UNHCR-om i partnerima na aktiviranju Blue Dot čvorišta – sigurnih mjesta na jednom mjestu za djecu i žene. Plave tačke pružaju ključne informacije putujućim porodicama, pomažu identificirati djecu bez pratnje i razdvojenu djecu te osiguravaju njihovu zaštitu.

-Nastavak napora hitnog odgovora za rješavanje izbijanja COVID-19, uključujući rad s općinama na povećanju stope vakcinisanja protiv COVID-19, te jačanjem podizanja svijesti i napora za izgradnju kapaciteta.

UNICEF poziva na hitan prekid vatre i podsjeća sve strane na njihove međunarodne obveze zaštite djece od povreda i osiguravanja da humanitarni akteri mogu sigurno i brzo doći do djece kojoj je pomoć prijeko potrebna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije