UNICEF u BiH obilježio Svjetski dan djeteta i 75 godina postojanja

0
Radiosarajevo.ba
UNICEF u BiH obilježio Svjetski dan djeteta i 75 godina postojanja
Foto: UNICEF / Obilježen Svjetski dan djeteta i 75 godina postojanja

"Sjećamo se prošlosti, zamišljamo budućnost" poruka je kojom UNICEF ovih dana, obilježava Svjetski dan djeteta i 75. godišnjicu svoga rada širom Bosne i Hercegovine. Centralna manifestacija održana je danas u Sarajevu, gdje je, još jednom, naglašena važnost zaštite prava svakog djeteta, ali i uloge cjelokupnog društva u kreiranju bolje budućnosti najmlađih u Bosni i Hercegovini.

"Danas smo ovdje ne da pričamo o UNICEF-u, već da pričamo o djeci Bosne i Hercegovine, ali smo jako privilegovani što smo u posljednjih 75 godina radili na zaštiti i promociji prava sve djece, gdje god da se ona nalaze. Zajedno sa svim našim partnerima, želimo se fokusirati na onu djecu i mlade koji imaju manje privilegija i prilika da ispune svoje snove", rekla je dr Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a.

U ime dugogodišnjeg partnerstva, prisutne su pozdravile i Saliha Đjuderija, pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice u BiH, te Biljana Čamur, Generalna sekretarka Ministarstva civilnih poslova u BiH.

Šta se desilo dječaku (2) čiji su posmrtni ostaci pronađeni u Francuskoj? Mnogi imaju jezivu teoriju

Šta se desilo dječaku (2) čiji su posmrtni ostaci pronađeni u Francuskoj? Mnogi imaju jezivu teoriju

Dr Ingrid Macdonald, Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH, čestitala je UNICEF-u 75. godišnjicu i naglasila da je važno prepoznati da je UNICEF tu i hitnim slučajevima ali i dugoročno. Važno je da se društvo fokusira na djecu i sada, tokom pandemije, je pravo vrijeme da obratimo pažnju na njihove potrebe, posebno kada govorimo o obrazovanju i imunizaciji.

Projekcija filma o 75 godina UNICEF-a podsjetila je prisutne kako je ova organizacija imala ključnu ulogu u zaštiti zdravlja, života i prava djece posebno u poratnim godinama. Cjelokupna manifestacija je bila svojevrsna retrospektiva koja je podsjetila kako je UNICEF pred kojim su bili postavljeni veliki zahtjevi, napredovao zahvaljujući individualnim naporima i zajedničkom cilju - da se osigura zaštita prava svakog djeteta u Bosni i Hercegovini.

Kroz panele, kojima su prisustvovali predstavnici institucija, medija, privrednog sektora, mladi poduzetnici i poduzetnice, ukazalo se na postojeće probleme, ali i diskutovalo o tome koliko su mediji, institucije i kompanije orijentisane na dobrobit djece i porodica.

Na Centralnoj proslavi nagrađeni su i oni koji su svojim radom dali doprinos promociji i zaštiti prava djeteta u BiH.

Sadeta Bajrović, je dobitnica UNICEF-ove nagrade za medijski doprinos, Denis Bojić je dobio posebno priznanje za doprinos pravima djece i osoba sa invaliditetom u medijima, za film Some New Broadwaya, a dobitnici nagrada za individualni doprinos, koje su nominovali građani BiH su Željka Perišić Ninković, Slavko Klisura i Jasmin Ligata.

"Tokom istraživanja koje smo radili za slučaj o cističnoj fibrozi u Unsko-sanskom kantonu, došli smo do podatka da djeca u cijeloj državi nemaju jednaka prava na liječenje. Njihovo liječenje ovisi o tome u kom dijelu države žive i ko donosi odluke. Od volje ljudi koji donose odluke ovisi hoće li neko dobiti lijek ili ne. Ovo nije jedini slučaj u kojem su prava djece ugrožena i nejednaka. Mislim da bismo svi trebali puno više i bolje raditi, iskazati zainteresovanost za probleme koje djeca nose na svojim leđima", objasnila je Sadeta Bajrović, novinarka Centra za istraživačko novinarstvo i dobitnica nagrade za medijski doprinos pravima djece za 2021 koju je dodijelio UNICEF.

U subotu, 20. novembra, znamenite građevine u BiH poput Vijećnice i zgrade Parlamenta BiH u Sarajevu, Banskog dvora u Banjoj Luci, Vodopada u Jajcu i Starog mosta u Mostaru biće osvjetljene bojama UNICEF-a, a u narednom periodu angažuju se i škole širom BiH, čiji će učenici oslikati murale sa porukama kako oni zamišljaju budućnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije