Erdogan nudi rješenje za kraj invazije u Ukrajini: Ovo je njegov plan

5
AA
Erdogan nudi rješenje za kraj invazije u Ukrajini: Ovo je njegov plan
Foto: EPA-EFE / Recep Tayipp Erdogan

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan razgovarao je telefonom sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz Direkcije za komunikacije kabineta predsjednika Turkiye, Erdogan i Zelenski su razgovarali o situaciji na terenu u Ukrajini i pregovorima u rusko-ukrajinskom ratu.

Erdogan je istakao da je još jednom ponovio podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine na samitu lidera NATO-a.

Munira Subašić i Emir Suljagić će se obratiti u Generalnoj skupštini UN-a - evo i kada

Munira Subašić i Emir Suljagić će se obratiti u Generalnoj skupštini UN-a - evo i kada

Napomenuo je također da je na sastancima sa svjetskim liderima podsjetio na aktivnu i principijelnu politiku koju Turkiye vodi, kao i na efikasne diplomatske napore koje poduzima kako bi se okončao rat u Ukrajini.

Erdogan je naglasio da je Turska u tom kontekstu u praksi pružila svu moguću pomoć.

Ruskog predsjednika Vladimira Putina trebalo bi ohrabriti da "časno izađe" iz Ukrajine i okonča taj sukob, rekao je u petak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"Putinu moramo reći, ti bi sada trebao biti taj koji će učiniti korak prema miru. Trebali bismo nastojati riješiti ovaj sukob na način da ohrabrimo časan izlazak", kazao je Erdogan vraćajući se sa samita NATO-a u Bruxellesu, piše Hina.

Erdogan smatra da je kompromis između Kijeva i Moskve još uvijek moguć, uključujući odustajanje Ukrajine od članstva u NATO-u

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih kompanija iz Rusije.

Od tada je najmanje 1.081 civil ubijen u Ukrajini, a 1.707 ih je ranjeno, saopštile su Ujedinjene nacije. Istovremeno, više od 3,7 miliona Ukrajinaca je pobjeglo u susjedne zemlje, najviše u Poljsku, a više od 6,5 miliona je raseljenih u Ukrajini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije