30. dan agresije na Ukrajinu: Ruski ministar odbrane imao srčani udar

6
Radiosarajevo.ba
30. dan agresije na Ukrajinu: Ruski ministar odbrane imao srčani udar
Foto: Radiosarajevo.ba / 34. dan invazije na Ukrajinu

30 dana, četiri sedmice kao vječnost. Invazija Rusije na Ukrajinu 24. februara 2022. je najmračniji dan 21. stoljeća za Europu.

Od tada, u kiši ruskih bombi ginu ljudi, prijateljstva i iluzije. Stari mirovni poredak kontinenta je također mrtav, a kako će novi izgledati – tek se treba odlučiti.

Rusija prijeti Zapadu odmazdom i uporabom nuklearnog oružja. To nije blef, opasnost je stvarna.

Bosanac poginuo u stravičnoj nesreći u Sloveniji

Bosanac poginuo u stravičnoj nesreći u Sloveniji

Ipak, Zapad mora krenuti tim putem – pažljivo, korak po korak. Vara se svako onaj ko misli da bi se Putin zadovoljio uništavanjem Ukrajine i zaustavljanjem na zapadnoj ukrajinskoj granici.

Zapad mora konačno prepoznati obujam ovog rata i – ponašati se u skladu s tim.

Na portalu Radiosarajevo.ba i danas pratite iz minuta u minutu dešavanja u Ukrajini u nadi da će mir oko Kijeva, Mariupolja, Harkova što prije doći. 

23:30

Mjesec dana je prošlo od prvog ruskog napada na Ukrajinu. Nažalost, ruska invazija ne prestaje.

Do narednog javljanja s portala Radiosarajevo.ba o ruskoj invaziji, događaje u Ukrajini možete pratiti na ovom linku:


23:20

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu imao je srčani udar, tvrdi savjetnik ukrajinskog ministra vanjskih poslova Anton Geraščenko.

"Šojgu je imao srčani udar i zato ga od sredine marta nema u javnosti. Dobio je srčani nakon potpunog neuspjeha ruske invazije na Ukrajinu. Sada je na rehabilitaciji u Glavnoj vojnoj bolnici", napisao je Geraščenko na Facebooku.

23:10

Lideri Europske unije pozvali su Rusiju da u potpunosti poštuje svoje obaveze u sklopu međunarodnog prava te da, u skladu s nedavnom odlukom Međunarodnog suda pravde, povuče svoju vojsku iz Ukrajine.

"Ruska agresija protiv Ukrajine teško krši međunarodno pravo te uzrokuje masovni gubitak života civila", stoji u zajedničkoj izjavi koju su potpisali lideri EU-a.

22:20

22:07

Iz gradova diljem Ukrajine danas je humanitarnim koridorima evakuirano je ukupno 7331 osoba, rekla je zamjenica premijera Irina Vereščuk.

Jučer je ta brojka iznosila 3343.

Mariupolj je privatnim prijevozom uspjelo napustiti 2800 ljudi.

21:38

Viši američki dužnosnik Ministarstva odbrane rekao je da Rusi nakon ukrajinskog protunapada više ne kontroliraju cijeli Herson, grad na jugu Ukrajine.

Herson je, podsjetimo, prvi veći grad kojeg su Rusi okupirali. Ruske snage zauzele su Herson u prvom tjednu invazije

"Ne možemo potvrditi ko kontrolira Herson, ali poenta je da se ne čini da je više tako čvrsto u ruskim rukama kao ranije. Ukrajinci ga pokušavaju osloboditi", rekao je dužnosnik.

"Procjenjujemo da se vodi žestoka bitka za Herson", rekao je.

Izgubili li Rusija kontrolu nad Hersonom, radilo bi se o velikom vojnom porazu te bi dodatno zakompliciralo ruski plan da preko Hersona zarobe Odesu, luku na obali Crnoj mora, rekao je dužnosnik.

21:30

Gusti dim diže se iznad gradova Bucha, Irpin i Hostomel u blizini Kijeva tokom sukoba ruskih i ukrajinskih snaga. Teška noć je pred Ukrajinom... 

20:15

19:50

Ruske snage su okružile Černihiv, grad na sjeveru Ukrajine te bombardiraju cijelo područje, rekao je gradonačelnik tog grada.

Podsjetimo, rusko Ministarstvo obrane je ranije danas objavilo da su njihove snage "blokirale" više ukrajinskih gradova, uključujući i Černihiv.

Vladislav Atrošenko, gradonačelnik Černihiva, poručio je da su građani ostali bez struje, grijanja i vode.

19:30

Popularni streaming servis Spotify se povlači iz Rusije zbog novih ruskih zakona koji predviđaju zatvorske kazne za emitiranje informacije o ratu u Ukrajini koje odstupaju od službenih priopćenja Ministarstva obrane.

Svaki objavljeni materijal o ratu u Ukrajini kojeg Rusija označi kao "lažnu vijestu" mogao bi dovesti do dugogodišnjih zatvorskih kazni.

"Nova pravila dodatno ograničavaju pristup informacijama, eliminiraju slobodu izražavannja i kriminaliziraju određene vrste vijesti, što je rizik ne samo za zaposlenike Spotifyja u Rusiji, nego i naše slušaoce", objavio je Spotify u saopćenju.

18:50

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan razgovarao je telefonom sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz Direkcije za komunikacije kabineta predsjednika Turkiye, Erdogan i Zelenski su razgovarali o situaciji na terenu u Ukrajini i pregovorima u rusko-ukrajinskom ratu.

Erdogan je istakao da je još jednom ponovio podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine na samitu lidera NATO-a.

18:24

Mirovni pregovori Rusije i Ukrajine se nastavljaju, ali po pitanju glavnih tačaka nema puno napretka, rekao je član ruskog pregovaračkog tima Vladimir Medinski.

No dodao je kako se dvije strane "približavaju po pitanju razumijevanja sekundarnih tačaka".

"Pregovori traju cijelu sedmicu, od ponedjeljka do petka, putem videopoziva. Nastavit će se sutra", rekao je.

17:20

17:00

"Mađarska želi ostati izvan ovog rata i neće dopustiti transfer oružja za Ukrajinu", poručio je Orban, a prenio glasnogovornik njegove vlade Zoltan Kovacs.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Budimpešta prihvaća izbjeglice, ali odbija slati vojnu pomoć i zabranjuje transfer smrtonosnog oružja preko svog teritorija.

Orban je osudio rusku invaziju na Ukrajinu, ali se suzdržao otvoreno kritizirati predsjednika Rusije Vladimira Putina i snažno se protivi sankcijama na ruske energente.

16:11

Rusija tvrdi da je od početka rata ubijeno više od 14.000 ukrajinskih vojnika, a ranjeno oko 16.000, javlja Anadolu Agency (AA)

"Ruske oružane snage stekle su vazdušnu dominaciju i blokirale gradove Kijev, Harkov, Černihiv, Sumi i Mikolajv, kao i cijelu oblast Hersona i veliki dio Zaporožja", izjavio je Sergej Rudskoj, visoki ruski vojni zvaničnik u Moskvi.

On tvrdi da su ukrajinske vazdušne snage i sistem protivvazdušne odbrane "gotovo potpuno uništeni", kako i da je ratna mornarica zemlje prestala postojati.

Dodao je da je pogođeno svih 16 ukrajinskih vojnih aerodroma, kao i 39 skladišta municije, gdje je bilo uskladišteno 70 posto ukupne vojne opreme.

15:48

15:35

Avion s poljskim predsjednikom koji je krenuo prema Rzeszowu gdje se Duda trebao naći s Bidenom vratio se natrag u Varšavu te je prisilno sletio, no predsjednik Duda nije bio u opasnosti, kažu iz njegovog ureda.

Biden je već sletio u Rzeszowu pa će sada morati promijeniti svoj raspored jer će sastavak s Dudom kasniti.

15:05

Vozovi koji su do sada vozili između Helsinkija i ruskog Sankt Peterburga od iduće sedmice to više neće činiti, objavilo je finska željeznička kompanija.

Time se zatvara jedna od posljednjih prometnih veza koju Rusija ima s Europskom unijom.

14:45

Indija i Kina složile su se o važnosti trenutnog prekida vatre u Ukrajini, izjavio je danas indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar nakon razgovora sa svojim kineskim kolegom Wang Yijem.

Obje su zemlje značajni saveznici Rusije i odbacile su pozive Zapada na osudu njezine invazije na Ukrajinu.

Međunarodni promatrači i dalje pomno traže bilo kakav znak promjene u njihovim stavovima prema Moskvi.

14:25

Format G20 je važan i Rusija će biti spremna sudjelovati u njemu, ali ako nas iz njega isključe neće to biti ništa kobno, rekao je potrparol predsjednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov.

“Očito je da je u uvjetima kršenja svih pravila i WTO-a i međunarodnog prava, potrebno graditi nove vektore odnosa u svim područjima”, rekao je Peskov.

Postoje zemlje, dodao je, koje zauzimaju “trijezan” pristup Rusiji i koje ne pale mostove.

14:00

Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko dao je intervju za N1 televiziju u kojem je kazao kako su Kijevljani visoko motivirani braniti svoj grad te je poručio kako se nikada neće predati i da ruski vojnici nikada neće ući u Kijev.

Na pitanje što očekuje od Sjedinjenih Država odgovorio je:

“Očekujemo oružje, trebamo obrambeno oružje. Već dugo tražimo zatvaranje zračnog prostora iznad Ukrajine. Ako to ne možete učiniti, dajte nam oružje, mi ćemo sami zatvoriti nebo”.

Također je potvrdio da je dio vojne opreme iz SAD-a stigao u Ukrajinu.

 

13:45

Četiri civila su ubijena, a nekoliko ih je ranjeno nakon ruskih napada na medicinski centar u Harkivu, saopćila je lokalna policija.

Harkiv je drugi po veličini grad u Ukrajini i nalazi se u blizini ruske granice na istoku.

“Jutros je, nakon bombardiranja civilne infrastrukture iz nekoliko raketnih bacača, ozlijeđeno sedam civila, od kojih su četiri poginula”, saopćila je policija.

Udari su bili usmjereni na medicinski centar u gradskoj četvrti Osnovjanski, rekli su.

12:05

Sjeverni ukrajinski grad Černihiv ruske snage su odsjekle od ostatka zemlje, rekao je regionalni guverner u petak.

"Grad je okružen neprijateljem", rekao je guverner Vjačeslav Haus na nacionalnoj televiziji, dodajući da j grad na udaru paljbe topništva i borbenih aviona.

12:00

Turski predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je kako planira razgovarati o rezultatima summita NATO-a u Bruxellesu s ruskim kolegom Vladimirom Putinom krajem sedmice.

“Možda ću ponovo razgovarati s Putinom krajem sedmice ili početkom sljedeće. Na tim pregovorima trebali bismo razgovarati i ocijeniti rezultate summita NATO- a”, rekao je turski predsjednik novinarima u avionu vraćajući se iz Brisela.

11:10

Velika Britanija uvela je 65 novih sankcija protiv ključnih industrija važnih za podržavanje rata u Ukrajini te niza pojedinaca, uključujući i Hrvata Željka Runju, prvog potpredsjednika Rosnjefta, prenose u petak britanski mediji.

Runje, 67-godišnji Sinjanin, imenovan je 2019. prvim zamjenikom predsjednika Uprave Rosnjefa. Uz Runju, sankcioniran je i drugi visoki dužnosnik ruskog naftnog diva Rosnjefta, Didier Casimiro.

Kompanija, kojoj je donedavno bivši njemački kancelar Gerhard Schröder bio predsjednik nadzornog odbora, inače ima deset potpredsjednika. Runje se smatra najviše pozicioniranim Hrvatom u svjetskom naftnom biznisu.

10:40

Strahuje se da je oko 300 ljudi poginulo u napadu na pozorište u Mariupolju, izjavila je gradska vijećnica a prenio AFP.

“Svjedoci su izvijestili da je oko 300 ljudi poginulo u Dramskom pozorištu Mariupolj od posljedica bombardiranja ruskog zrakoplova. Ne želim vjerovati u ovaj užas do posljednjeg. Do posljednjeg želim vjerovati da su svi uspjeli pobjeći. Ali riječi onih koji su se nalazili u zgradi u vrijeme ovog terorističkog čina govore suprotno.”

AFP podsjeća kako Ukrajina tvrdi da je u tom gradu još uvijek zarobljeno gotovo 100.000 ljudi koji su bez hrane, vode i struje pod žestokim granatiranjem ruskih snaga.

Čečenski čelnik Ramzan Kadirov tvrdi da su snage iz njegove ruske regije preuzele kontrolu nad gradskom vijećnicom.

 

10:20

Bogatstvo 20 najimućnijih Rusa na dan ponovnog otvaranja trgovanja na moskovskoj berzi 24. marta, povećalo se za 14,1 milijardu dolara, izračunao je Forbes.

Bogatstvo prvih 20 milijardera Forbes je procijenio na temelju zaključnih cijena dionica njihovih poduzeća kojima je trgovano jučer, u usporedbi s vrijednošću imovine iskazane po zaključnim cijenama prethodnog trgovinskog dana, 25. februara.

10:00

Ruska vojska uništila je jednu od najvećih ukrajinskih baza goriva koja se nalazi u Kijevskoj regiji, rekao je službeni predstavnik ruskog Ministarstva obrane Igor Konašenkov.

“Uvečer 24. marta visokoprecizne krstareće rakete Kalibr na moru napale su bazu goriva u naselju Kalinovka u blizini Kijeva”, rekao je Konašenkov na brifingu u petak.

“Uništena je najveća od preostalih naftnih baza oružanih snaga Ukrajine, iz kojih se gorivom opskrbljivalo vojne jedinice u središnjem dijelu zemlje”, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane, a prenijela Ria Novosti.

9:20

Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk izrazila je nadu da će danas biti otvoren i jedan humanitarni koridor iz Mariupolja.

Iz tog grada, u kojem je trenutno najteža situacija, proteklih dana ljudi nisu mogli izaći dok su za druge gradove postojali koridori.

Vereščuk navodi kako je danas u planu otvoriti koridor kojim bi ljudi iz grada izlazili u privatnim automobilima.

9:00

Glavni sekretar vladajuće ruske stranke Jedinstvena Rusija, koju je osnovao Vladimir Putin, jučer je najavio da će Rusija obnoviti Mariupolj. 

Andrej Turčak jučer se iz mjesta Volodarskoe obratio pratiteljima na aplikaciji Telegram i poručio kako tamo prolaze ljudi koji se evakuiraju iz Mariupolja.

“Obnovit ćemo kuće, kompanije, luku, škole i vrtiće. Već radimo na tome da osiguramo isplatu penzija sa oslobođenog teritorija”, rekao je.

Na kraju je poručio: “Niko ne bi trebao sumnjati – Rusija je tu zauvijek.”

8:45

Novinar BBC-ja Jeremy Bowen nakon tri sedmice ponovo je ušao u Irpin, grad koji je ključan za obranu Kijeva, a za koji Ukrajinci tvrde da je sada 80 posto pod njihovom kontrolom.

“Bili smo tu prije tri sedmice, ali razlika je ogromna. Sve je uništeno”, kazao je Bowen dok se u pozadini čula pucnjava.

Prema riječima vojnika u Irpinu ruska snage nisu uspjele ući u grad jer im nedostaje ljudi i zaliha, a civili ih napadaju kroz svaki prozor i vrata u gradu.

8:25

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko upozorio je da bi poljski prijedlog za raspoređivanje zapadnih mirovnih snaga u Ukrajini mogao izazvati treći svjetski rat.

Lukašenko, koji je Rusiji dopustio da koristi bjeloruski teritorij za slanje trupa u Ukrajinu, rekao je da će, ako se prihvati prijedlog Poljske, to značiti - treći svjetski rat.

"Situacija je vrlo ozbiljna i vrlo napeta", rekao je Lukašenko, prenosi The Guardian.

Više pročitajte na linku ispod:

8:00

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je objavio novu videoporuku te prikazao svoj istup na summitu EU na kojem je zahvalio članicama Europskog vijeća na uvođenju sankcija Rusiji, ali i rekao da su “malo zakasnile”.

“Uveli ste sankcije. Zahvalni smo. Ovo su snažni koraci, ali bilo je malo kasno. Da je bilo preventivno, Rusija ne bi ušla u rat”, rekao je Zelenski.

Blokirali ste Sjeverni tok 2. Zahvalni smo vam. I to s pravom. Ali bilo je i malo kasno. Jer da je bilo na vrijeme, Rusija ne bi stvorila plinsku krizu. Barem je postojala neka šansa”, rekao je.

07:30

Američki predsjednik Joe Biden bi se danas trebao sastati s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Očekuje se da će objaviti plan o isporuci golemih količina ukapljenog plina kako bi se smanjila ovisnost Europe o ruskim energentima.

7:15

Američki predsjednik Joe Biden danas bi trebao posjetiti Poljsku u kojoj se trenutno nalazi više od dva miliona ukrajinskih izbjeglica.

Izbjeglička kriza bit će jedno od ključnih pitanja tijekom susreta s poljskim predsjednikom, a u planu je posjet američkim trupama koje su stacionirane u Rzeszowu, blizu granice s Ukrajinom.

 

7:00

Rusija svojim vojnicima govori da rat mora završiti do 9. maja, na dan kada se u Rusiji slavi dan pobjede nad nacističkom Njemačkom, objavio je Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine.

Istovremeno, britansko Ministarstvo obrane u svom posljednjem izvještaju navodi kako su borbene snage Ukrajine pokrenule napade na visokovrijedne mete u područjima koje trenutno drže Rusi.

Prema tom ministarstvu, neki od ciljeva uključuju desantni brod i skladišta streljiva u Berdjansku, lučkom gradu na jugoistoku zemlje.

Isto tako, ističe se kako je Ukrajina nastavila raketirati logističku imovinu u područjima pod ruskom kontrolom, te kako to znači da će ruska vojska morati razmišljati o odbrani svog opskrbnog lanca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije