Šamar Orbanu: 'Njemu i njegovim je jeftina ruska nafta važnija od ukrajinske krvi'

7
Radiosarajevo.ba
Šamar Orbanu: 'Njemu i njegovim je jeftina ruska nafta važnija od ukrajinske krvi'
Foto: EPA-EFE / Viktor Orban

Jana Černochová, češka ministrica odbrane, u petak je saopćila kako neće sudjelovati na sastanku Višegradske skupine, udruženja četiriju srednjoeuropskih suverenih država - Mađarske, Slovačke, Češke i Poljske.

"Lično neću ići u Mađarsku na sastanak ministara odbrane V4 (srijeda - četvrtak). Sljedeće sedmice imaju izbore i nije u redu da ondje sudjelujem u kampanji. Uvijek sam podržavala V4 i jako mi je žao što je mađarskim političarima jeftinija ruska nafta važnija od ukrajinske krvi", objavila je na Twitteru Černochová uz hashtag #SlavaUkraini.

Podsjetimo, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski apelirao je u četvrtak na čelnike NATO-a da povećaju vojnu podršku njegovoj zemlji upozorivši ih da bi iduća ruska meta mogle biti članice NATO-a u istočnoj Europi, uključujući Poljsku. Tijekom emotivnog obraćanja čelnicima zemalja EU istog dana, Zelenski je posebno prozvao upravo mađarskog premijera Viktora Orbana.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

"Slušaj, Viktore, znaš li ti što se upravo događa u Mariupolju?", zapitao je Zelenski Orbana koji se zadnjih godina zbližio s Kremljom, prenosi Jutarnji list.

"Jednom za svagda moraš odlučiti na kojoj si strani", rekao je Zelenski u videosnimci emitiranoj čelnicima EU-a okupljenima na samitu u Bruxellesu. Osim toga, Zelenski je pozvao Mađarsku, koja je vrlo ovisna o ruskim energentima, da prekine trgovanje s Moskvom.

Jače sankcije Rusiji i isporuka smrtonosnog oružja Ukrajini protive se interesima Mađarske, odgovorio mu je u petak premijer Viktor Orban.

"Mađarska želi ostati izvan ovog rata i neće dopustiti transfer oružja za Ukrajinu", ustvrdio je Orban, a prenio glasnogovornik njegove vlade Zoltan Kovacs.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Budimpešta prihvata izbjeglice, ali odbija slati vojnu pomoć i zabranjuje transfer smrtonosnog oružja preko svog teritorija.

Orban je osudio rusku invaziju na Ukrajinu, ali se suzdržao otvoreno kritizirati predsjednika Vladimira Putina i snažno se protivi sankcijama na ruske energente.

"Ako zatvorimo pipac za naftu i plin natovarit ćemo troškove rata na leđa mađarskih obitelji", rekao je u petak Kovacs. "Mi si to ne možemo dozvoliti", rekao je.

Orban se priprema za parlamentarne izbore 3. aprila na kojima će utrka biti vrlo tijesna jer opozicija prvi put nastupa s jedinstvenim kandidatom.

Upravo je čelnik opozicije Peter Marki-Zay iščitao iz govora predsjednika Zelenskog da je Viktor Orban "izoliran". Njega sada smatraju "posljednjim saveznikom (Vladimira) Putina unutar EU-a i NATO-a", rekao je Marki-Zay.

Izjavama mađarskog premijera nije zadovoljan ni vođa poljske vladajuće stranke Jaroslaw Kaczynski, ali je istaknuo da će pričekati i vidjeti što će se dogoditi nakon parlamentarnih izbora u Mađarskoj u aprilu.

"Ako mene pitate jesam li sretan s time, ne nisam, ali ću pričekati izbore, vidjet ćemo nakon izbora", rekao je Kaczynski za poljski radio o Orbanovu stajalištu prema Rusiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije