Iznad 80 decibela / U Ženevi će se kažnjavati vozači prebučnih automobila

20. 05. 2019. u 09:36:00 Hina

Shares: 9

Političari u švicarskoj Ženevi namjeravaju kažnjavati vozače prebučnih automobila koje će 'loviti' radarima za buku, objavio je njemački časopis Autobild.

Ženevska gradska skupština namjerava do sredine ove godine proglasiti obaveznu dopuštenu razinu buke za automobile, kamione i motocikle. Aktivisti pozivaju gradske vlasti pozivaju da buku ograniče na 80 decibela, što je otprilike razina glasnoće perilice rublja.

Gradski dužnosnici tvrde da stanovnici Ženeve pate od visoke razine saobraćajnog onečišćenja, a buka je drugi najčešći oblik zagađenja u gradu.

Radarski uređaj koji bi registrirao preveliku buku i potom snimio vozilo koje je proizvodi ne bi trebao biti naročito skup, smatra gradska vijećnica Dephine Klopfenstein iz Stranke zelenih.

No razvoj uređaja bi zbog tehničkih razloga mogao potrajati neko vrijeme jer će takav radar morati razlikovati različite vrste vozila.

I nekoliko drugih europskih gradova bori se protiv prevelike buke u saobraćaju, ali to čine ograničenjem brzine i 'presvlačenjem' ulica od kamenih kocki asfaltom.

NEMA KOMENTARA