Strašna priča: U zatvoru proveo 20 godina zbog ubistva, a onda je neko drugi priznao

Radiosarajevo.ba
Strašna priča: U zatvoru proveo 20 godina zbog ubistva, a onda je neko drugi priznao
Foto: Korea Times / Lee Chun-Jae priznao zločine

U jesen 1988. godine u krevetu je silovana i ubijena djevojčica. Imala je 13 godina.

Ovakav zločin bi šokirao bilo gdje drugdje, ali u Hwaseongu, tadašnjem ruralnom području blizu glavnog grada Južne Koreje Seulu, ubistva poput ovog događala su se skoro po pravilu jer ona je bila osma žrtva u dvije godine.

Skoro godinu dana kasnije, policija je stigla u kuću mladića od 22 godine, imena Yoon (puni indentitet se ne objavljuje). Policajci su ga odveli u malu sobu za ispitivanje s jednim stolom u lokalnoj policijskoj stanici, gde su ga tri dana ispitivali o silovanju i ubistvu djevojčice. Na kraju su izvukli priznanje, piše CNN.

Osuđen je na kaznu doživotnog zatvora, iako mu je kazna kasnije žalbom smanjena. Pušten je nakon 20 godina zatvora.

Prije 1986. Hwaseong nije bio mjesta u kojem se dešavao zločin. No, od 1986. do 1991. godine u regiji Hwaseong ubijeno je 10 žena i djevojčica. Žrtve su bile seksualno zlostavljane.

Iz istrage - undefined

Foto: Screenshot / KBS: Iz istrage

Niko nije bio siguran. Stanovnici su formirali odrede i noću patrolirali ulicama, naoružani štapovima. Žene su izbjegavale izlazak poslije mraka. Plašile su se kada bi srele muškarca. Plašili su se i muškarci da bi mogli biti osumnjičeni.

Ha Seung-gyun, koji je bio uključen u istragu, rekao je da su bile galsine da ubica napada žene u crvenom pa su svi izbjegavali nositi odjeću te boje. Policija je tražila serijskog ubicu i imala nekoliko tragova. 

Yoon je bio jedina osoba koja je ikada osuđena za bilo koje od 10 ubistava. Ostalih devet ubistava je ostalo neriješeno. Ipak, policija nije nikada odustala.

U septembru 2019. godine generalni nadzornik pokrajinske policije Gyeonggi Nambu Ban Gi-soo, najnoviji policajac zadužen za istragu, objavio je eksplozivnu vijest. Sada su se oslonili na DNK dokaze, čega nije bilo u ono vrijeme.

Iz istrage - undefined

Foto: KBS: Iz istrage

DNK dokazi za najmanje tri ubistva odgovarali su jednom čoveku: Lee Chun-jaeu, koji se nalazi u zatvoru na izdržavanju doživotne kazne zbog silovanja i ubistva svoje snahe 1994. godine.

Lee je priznao svih 10 ubistava u Hwaseongu i još četiri osobe o kojima policija nije navela detalje. Imao je detaljno priznanje, čak je i nacrtao na komadu papira kako bi objasnio lokacije ubistava, rekao je zvaničnik pokrajinske policijske agencije Gyeonggi Nambu.

Ali to je i ostavilo vlasti u škakljivom položaju. Jer Yoon je proveo 20 godina u zatvoru zbog ubistva kojeg nije počinio.

Ovih je dana Yoon sjajan čovjek u svojim 50-ima. Radi u tvornici za preradu kože u provinciji Sjeverni Chungcheong. Na oko je veseo i susretljiv, ali mu je život bio težak.

Bez majke je ostao kada je imao tri godine. Otac mu je kasnije nestao, a on je prekinuo školovanje. Ispred jednog restorana je molio za hranu. S 11 godina je počeo raditi u centru za uzgoj poljoprivrednih proizvoda, a do 22 godine je učio da bi postao kvalificirani tehničar. Nikada nije bio u vezi sa ženom.

„Čak nisam ni pokušao razgovarati s djevojkama, jer sam mislio da niko neće voljeti osobu s invaliditetom poput mene", ispričao je za medije.

Nakon što ga je policija privela, Yoon se sjeća da su ga tri dana držali u lisicama. Jedva je jeo, a ostalo mu je samo da ode u toalet. Kad god bi pokušao da zaspi, policija bi ga probudila.

"Ta su vremena bila poput noćne more. Kad tri dana ne spavaš, ne znaš šta si rekao. Ne sećaš se šta si učinio. Ne možeš pravilno da razmišljaš“, kazao je Yoon.

Na kraju je potpisao tri priznanja.

Prošlog decembra, provincijska policija Gyeonggi Namu pokrenula je službenu istragu ponašanja sedam policajaca i jednog tužitelja koji su radili na originalnoj istrazi ubojstava, uključujući preispitivanje navoda o zloupotrebi položaja tokom hapšenja. Rezultati istrage još nisu objavljeni.

Samo Leejevo priznanje nije bilo dovoljno da očisti Yoonovo ime. U očima zakona i dalje je bio osuđeni ubica. Počelo je ponovno suđenje. Presudno će biti Leejevo priznanje.

Yoon kaže da mu ništa ne može vratiti 20 godina, nakon kojih je izašao u njemu nepoznat svijet jer se dosta promijenio. Ali samo želi ostatak svog života živjeti kao nevin čovjek, vratiti svoju čast, piše CNN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije