Prvi put nakon pet godina - Sjeverna i Južna Koreja razmijenile vatru

Hina
Prvi put nakon pet godina - Sjeverna i Južna Koreja razmijenile vatru
0 / Ilustracija

Severna i Južna Koreja razmijenile su u nedjelju rano ujutro vatru u blizini južnokorejske stražarskim položajima, pojačavajući napetost dan nakon što se sjevernokorejski vođa Kim Jong Un pojavio u medijima nakon gotovo trosedmične odsutnosti.

Više metaka ispaljeno je iz Sjeverne Koreje u 7,41 sati po lokalnom vremenu prema stražarskom mjestu u Južnoj Koreji koji graniči sa Sjeverom, navodi se u izjavi zapovjednika južnjačkih snaga, prenosi Reuters.

Južna Koreja odgovorila je ispaljivanjem dva hica prema Sjevernoj Koreji, no nije bilo izvještaja o povrijeđenima, zasad ni na jednoj strani.

Također nije poznato šta je bio motiv napada.

Ovo je, kako javlja BBC, prvi put u pet godina da je vatra razmijenjena, a, podsjećamo, demilitarizovana zona uspostavljena je 1953, nakon Korejskog rata. 

Nakon nekoliko sedmica intenzivnih nagađanja o zdravlju i mjestu stanovanja Kim Jong-una, državni mediji objavili su u subotu fotografije i izvješće da je prisustvovao dovršenju tvornice gnojiva.

Bio je to prvi izvještaj o njegovu pojavljivanju u javnosti od 11. aprila.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije