SAD / U Washingtonu i New Yorku održane demonstracije protiv Donalda Trumpa

04. 01. 2020. u 21:06:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 24

U Washingtonu i New Yorku je u subotu održan antiratni miting nakon što je iranski general Qasem Soleimani ubijen u petak rano ujutru u vazdušnom napadu američke bespilotne letjelice u Iraku, javlja Anadolu Agency (AA).

Na mitingu održanom ispred Bijele kuće, a koji je organizovalo nekoliko udruženja i antiratnih pokreta, prisustvovalo je nekoliko stotina osoba koje su pozvale američku administraciju Donalda Trumpa da povuku svoje snage iz Iraka te da ne ulaze u rat sa Iranom.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo „Ne ratu i sankcijama protiv Irana“, „Želimo mir s Iranom“ i „Pregovarajmo sa Teheranom“.

U Londonu je također u subotu održan antiratni miting na kojem se okupilo nekoliko stotina osoba među kojima su bili i neki zastupnici Laburističke stranke.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo „Ne ratu s Iranom“, „Ne želimo nove ratove“, te pozvali britansku vladu da se odlučno usprotivi eventualnom ratu.

Podsjetimo, u petak rano ujutru u vazdušnom napadu američke bespilotne letjelice u Iraku ubijen je iranski general Qasem Soleimani. Ministarstvo odbrane SAD-a je saopštilo da su napad izvele američke snage po direktivi predsjednika te zemlje Donalda Trumpa.

Pentagon je optužio Soleimanija da je planirao izvesti napade na američke diplomate i službenike u Iraku i regiji, istakavši da je ubijeni vođa odgovoran za smrt stotina Amerikanaca i koalicionih partnera.

Iranski vjerski lider Ali Khamenei najavio je oštar odgovor na američki napad, a u Iranu je proglašena trodnevna žalost.

NEMA KOMENTARA