! / U Vladi ne smije biti žena koja ne zna za koga bi navijala u utakmici Austrije i BiH

26. 02. 2020. u 22:26:00 J. M.

Shares: 99

Ne prestaju napadi austrijskih desničara na Almu Zadić, ministricu pravde u Vladi ove zemlje. Ovaj put se u ulozi "progonitelja" našao Norbert Hofer, čelnik Slobodarske partije Austrije (FPÖ).

Hofer, koji je 2016. zamalo postao predsjednik Austrije, u srijedu navečer je svojim pristalicama govorio u Riedu.

Prema očekivanju, nastup je bio nadahnut retorikom protiv stranaca u Austriji, uz burno odobravanje pristalica FPÖ-a.

"U našoj Vladi ne bi smjelo biti mjesta za ženu koja ne zna za koga bi navijala u utakmici između Austrije i Bosne i Hercegovine", rekao je, između ostalog, Hofer.

Naravno, bila je to otrovna strelica prema rođenoj Tuzlanki Almi Zadić, koja je nedavno za Die Zeit govorila o ovom pitanju.

"Nije fer pitanje za koga navijaš kada Austrija igra fudbalsku utakmicu protiv Bosne. To je isto kao pitanje majci čija djeca igraju tenis za koje dijete navija", rekla je tada Alma Zadić.

Inače, Norbert Hofer je veliki prijatelj Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, pa je nekoliko puta javno rekao da RS ima pravo na samopredjeljenje. Dodik mu se revanširao tako što je Srbe u Austriji pozvao da na predsjedničkim izborima 2016. glasaju za Hofera.

Za koga navija Alma Zadić kada igraju Austrija i BiH?

Nekada izbjeglička djevojčica, a danas prva ministarka u austrijskoj vladi koja nije rođena u Austriji. No, Alma Zadić se i danas suočava s pitanjem - "Odakle si stvarno?", piše Die Zeit, a prenosi Deutsche Welle. "Prva ministrica pravde iz reda Zelenih je istovremeno i najmlađa na toj funkciji.

KOMENTARI (1)