Poznato ko je preuzeo Stracheovu stranku: Evo šta je rekao o RS

Radiosarajevo.ba
Poznato ko je preuzeo Stracheovu stranku: Evo šta je rekao o RS
Foto: EPA-EFE / Norbert Hofer

Norbert Hofer novi je predsjednik Slobodarske partije (FPO) Austrije, na ovu poziciju imenovan je nakon što je Heinz - Christian Strache zbog afere oko video snimka na kojem obećava jednoj Ruskinji državne poslove za finansijsku pomoć njegovoj stranci, podnio ostavku na sve funkcije.

Hofer inače trenutno obnaša funkciju ministra infrastrukture i saobraćaja Austrije.

On je bio bio kandidat za predsjednika Austrije, ali je pobjedi u konačnici odnio Alexander Van der Bellen.

U predizbornoj kampanji 2016. govoreći o nastojanju RS ka što većoj samostalnosti rekao da ima razumijevanja:

„Ako se Bosna i Hercegovina odvojila iz tadašnje Jugoslavije – i to bez odluke naroda -, onda se nastojanja RS mogu lakše razumjeti“, kazao je on tada.

U saopćenju ove stranke se najavljuje i da će, ako koalicioni partner u austrijskoj vladi Narodna partija (OVP) kancelara Sebastijana Kurza, bude smijenila Herberta Kickla sa mjesta ministra unutrašnjih poslova, svi članovi vlade iz redova stranke podnijeti ostavku.

Sve odluke u Predsjedništvu, kako se ističe, donesene su jedinstveno, a Štraheu je iskazana zahvalnost za dugogodišnji rad.

U video poruci, objavljenoj na društvenim mrežama, Hofer je istakao da se riječi koje su pale na video snimcima, na kojima su Štrahe i doskorašnji potpredsjednik FPO Johan Gudenus, neoprostive, zbog čega su se oni i povukli, kako bi omogućili dalji rad FPO u vladi na dobrobiti zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije