U Ukrajini poginulo najmanje deset zdravstvenih radnika, ranjeno 40

0
AA
U Ukrajini poginulo najmanje deset zdravstvenih radnika, ranjeno 40
Foto: EPA-EFE / Brojni objekti granatirani tokom ruske invazije

Ministar zdravstva Ukrajine Viktor Ljaško izjavio je da je od početka rata u toj zemlji poginulo najmanje deset zdravstvenih radnika, javlja AA.

Ljaško se u Kijevu sastao s generalnim sekretarom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosom Adhanom Ghebreyesusom.

"Od početka rata u Ukrajini je život izgubilo najmanje deset zdravstvenih stručnjaka, a još najmanje 40 je ranjeno", rekao je Ljaško novinarima nakon sastanka.

Arijana Memić traži da se policajcima zabrani sjedenje u kafićima za vrijeme radnog vremena

Arijana Memić traži da se policajcima zabrani sjedenje u kafićima za vrijeme radnog vremena

On je saopćio da je od početka rata u Ukrajini u potpunosti uništeno najmanje 40 bolnica.

"Oko 500 bolnica je oštećeno u većoj mjeri i tamo je nemoguće pružati bolničke usluge. Ovo krši sve principe WHO-a. Rusija koristi zabranjeno oružje i krši sve međunarodne konvencije. Pozivam sve kolege da učine sve što mogu da Rusija ostavi Ukrajinu na miru", poručio je Ljaško.

Šef WHO-a Ghebreyesus naglasio je da zdravstveni sistem ne bi smio biti meta napada tokom ratnih dejstava.

"Otkako je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine, WHO je pružio podršku za 15.000 bolnica i osigurao medicinske zalihe za 650 ljudi", rekao je Ghebreyesus.

On je kazao da WHO pomaže i ukrajinskim izbjeglicama u susjednim zemljama te je dodao da uz pomoć WHO-a na zapadu Ukrajine djeluju tri zdravstvena centra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije