U svijetu 28 miliona djece izbjeglica: 45 posto iz Sirije i Afganistana

Anadolija
U svijetu 28 miliona djece izbjeglica: 45 posto iz Sirije i Afganistana
Skoro 28 miliona djece širom svijeta protjerano je iz svojih domova zbog sukoba, navodi najnoviji izvještaj Fonda Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF).

Djeca čine trećinu svjetske populacije, ali i polovinu svih izbjeglica u svijetu.

"Ta djeca koja su u pokretu su, ipak, samo djeca i tako ih treba tretirati. Djeca zaslužuju da ih se zaštiti, da ih se školuje", mišljenja je Ted Chaiban, direktor UNICEF-a u Ženevi. 

Prema izvještaju, u svijetu je 10 miliona izbjegličke djece i jedan milion djece azilanata čiji status još uvijek nije utvrđen. Preostalih 17 miliona mališana raseljeno je unutar svojih zemalja razorenih ratom. 

Oko 45 procenata djece izbjeglica dolazi iz Sirije i Afganistana.

Djeca sve više putuju sama. Njih 100.000 bez pratnje je u 78 zemalja svijeta zatražilo azil prošle godine.

Osim rizičnog putovanja bez roditelja i srodnika, djeca se u migracijama suočavaju sa opasnim prelaskom mora, neuhranjenosti, dehidracijom, kidnapovanjem, silovanjem i ubijanjem.

Po dolasku u zemlju koja nije njihova, djeca su često suočena sa diskriminacijom i ksenofobijom.

"Kada svijet čuje priču jednog djeteta izbjeglice, spreman mu je pružiti podršku, ali kada govorimo o milionima takve djece, to izaziva nevjerovatan bijes i naglašava taj rastući problem", navodi Emily Garin, autor izvještaja. 

Izvještaj poziva međunarodnu zajednicu da osigura zaštitu, obrazovanje i zdravstvene usluge djeci izbjeglicama te od vlada svih zemalja traži rješenje uzroka i pitanja koja doprinose velikim migracijskim valovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije