SAD: Zabranjena prodaja SVIH antibakterijskih sapuna

Radiosarajevo.ba
SAD: Zabranjena prodaja SVIH antibakterijskih sapuna
Pixabay / Ilustracija
Američka FDA (Agencija za hranu i lijekove) zabranila je prodaju svih proizvoda koji tvrde da su antibakterijski i antimikrobski jer su, kako tvrde, navodi ovih proizvođača lažni, a ovi sapuni apsolutno se ne razlikuju od običnih sapuna i tople vode.

„Potrošači misle da su antibakterijski sapuni bolji jer sprječavaju širenje bakterija ili mikroba, ali ne postoji apsolutno niti jedan naučni dokaz da su bolji od najobičnijeg sapuna i vode“, poručila je Janet Woodcock, direktorica FDA Centra za procjenu lijekova i istraživanje.

„Zapravo, pojedina istraživanja sugeriraju da ovakvi sapuni čine više lošeg kad se dugo vremena koriste“, dodala je.

FDA je predložila zabranu ovih proizvoda još 2013, ali je proizvođačima dala tri godine perioda da dokažu da su njihove tvrdnje tačne. U tri godine nisu pronašli niti jedan dokaz, a većina kompanija je ignorirala njihov zahtjev.

Pa je tako FDA zabranila sve „antibakterijske“ sapune koji u sebi sadrže hemikaliju – triclosan. Razvijena u '60-im godinama prošlog vijeka za upotrebu u bolnicama, tokom '80-ih godina stigla je u prodaju i za obične potrošače.

No, tek su nedavne studije dokazale da je ova hemikalija pogubna za crijevnu floru čovjeka, a istraživanja su otkrila i kako jako dugo moramo biti u kontaktu s ovom hemikalijom da ubijemo baš sve bakterije – mnogo duže nego što nam treba da operemo ruke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije