U ratnoj sobi s Volodimirom Zelenskim

1
Radiosarajevo.ba
U ratnoj sobi s Volodimirom Zelenskim
Foto: EPA-EFE / Ukrajinski predsjednik

Novinari medija The Economist boravili su u bunkeru - "zaštitnoj tvrđavi" ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Kako su naveli, uz sve bezbjednosne procedure i prolazeći korz mračne, dugačke hodnike, trebalo im je skoro sat vremena da od prve zaštitne kapije stignu do imanja Zelenskog.

"Bijele metalne kapije škripe dok se otvaraju, otkrivajući za sobom vreće pijeska", tako su novinari opisali sami početak dolaska u tvrđavu.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

"Dobrodošli u tvrđavu", piše u bunkeru u kojem Zelenski boravi tokom ruske invazije na njegovu zemlju.

Žmireći - mogu se vidjeti snajperisti: lijevo, desno, sistemi protivvazdušne odbrane i veliki komadi metala, glasi jedan od njihovih opisa.

Kada se kapije zatvore, vojnik uzima državni telefon iz sovjetskog doba i traži naređenja. Zatim se, po naređenju, premješta prema sporednom ulazu, a onda, kroz zatamnjene hodnike i stepenice, premješta dublje u ukrajinsku ratnu mašinu.

Zbog svih ovih procedura, novinarima je trebalo skoro sat vremena do imanja, za šta inače bi trebalo desetak minuta. Promijenili su i vozila nekoliko puta.

Novinari navode da stanje pripravnosti podsjeća na  februar 2014. godine.

Kada su novinari ovog medija napokon stigli do Zelenskog i prošlo sve protokole, imali su priliku razgovarati s njim i pitati ga o ruskoj invaziji.

Zelenski kroz šalu im odgovara:

"Ja nisam nikakav heroj". Cijeli intervju i izgled bunkera ukrajinskog predsjednika možete pregledati na snimku ispod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije