U poplavama i klizištima u Južnoj Koreji sedam osoba poginulo i hiljade evakuisano

0
Fena
U poplavama i klizištima u Južnoj Koreji sedam osoba poginulo i hiljade evakuisano
Foto: Twitter / Poginulo sedam osoba

Sedam osoba je poginulo, tri nestale, sedam povrijeđeno, a na hiljade evakuisano u subotu u Južnoj Koreji, saopćili su zvaničnici, nakon što je su treći dan obilne kiše izazvale klizišta i prelivanje brane.

Od 11 sati prijepodne po lokalnom vremenu, 1.567 osoba je evakuisano širom zemlje, a kako navodi ministarstvo unutrašnjih poslova i sigurnosti, taj broj bi mogao porasti kada voda prelije branu u pokrajini Sjeverni Chungcheong.

Pokrajinske vlasti saopćile su da se naredbe lokalne samouprave za evakuaciju odnose na više od 7.000 osoba.

Xi Jinping stigao u Srbiju: Srdačno se pozdravio s Vučićem, dočekao ga folklor na aerodromu

Xi Jinping stigao u Srbiju: Srdačno se pozdravio s Vučićem, dočekao ga folklor na aerodromu

Od devet sati ujutro po lokalnom vremenu, više od 2.700 tona vode u sekundi uticalo je u branu Goesan, što je maksimum koji može ispustiti.

Korejska željeznička korporacija saopćila je da će zaustaviti saobraćaj zbog klizišta, poplavljenih tračnica i kamenja koje se obrušio na prugu.

Spori voz je iskočio iz šina u petak navečer kada je klizište pokrenulo zemlju i pjesak preko pruge u pokrajini Sjeverni Chungcheong, saopćilo je ministarstvo saobraćaja. U vozu nije bilo putnika.

Na sastanku s vladinim agencijama u subotu, premijer Han Duck-soo pozvao je vojsku da se aktivno uključi u spasilačke aktivnosti, i sarađuje s vladinim zvaničnicima na mobilizaciji opreme i ljudstva, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije