Južna Koreja i SAD počinju vježbe bojevog gađanja blizu granice sa Sjevernom Korejom

1
FENA
Južna Koreja i SAD počinju vježbe bojevog gađanja blizu granice sa Sjevernom Korejom
FENA / Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države

Vojske Južne Koreje i SAD-a trebaju danas započeti vježbe bojevog gađanja u blizini granice sa Sjevernom Korejom, uprkos upozorenju Sjevera da neće tolerisati ono što naziva neprijateljskom probom invazije na svom pragu.

Vježbe koje počinju u četvrtak, prve od pet rundi vježbi ova dva saveznika do sredine juna, obilježavaju 70 godina od uspostave vojnog saveza između Seula i Washingtona. Sjeverna Koreja obično je do sada reagovala na takve velike južnokorejsko-američke vježbe testiranjem projektila i drugog oružja, javlja Associated Press.

Od početka 2022. Sjeverna Koreja je testirala više od 100 raketa, ali nijednu otkako je sredinom aprila ispalila interkontinentalnu balističku raketu na čvrsto gorivo.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Sjeverna Koreja je tvrdila da je njen tempo testiranja trebao biti odgovor na proširene vojne vježbe između SAD-a i Južne Koreje, ali promatrači kažu da Sjeverna Koreja namjerava unaprijediti svoj razvoj oružja, a zatim iznuditi veće ustupke od svojih suparnika.

Američko-južnokorejske vježbe gađanja, nazvane "vježbe kombinovane vatrene moći uništenja", bile bi najveće takve vrste.

Vježbe su održane 11 puta otkako su počele 1977. godine, navodi južnokorejsko ministarstvo odbrane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije