U Pekingu zaplijenjeno više od 89 miliona zaštitnih maski

Radiosarajevo.ba
U Pekingu zaplijenjeno više od 89 miliona zaštitnih maski
Foto: EPA-EFE / Peking, april 2020.

Kina je zaplijenila 89 miliona zaštitnih maski za lice lošeg kvaliteta dok se Peking suočava sa sve više pritužbi na kvalitet zaštitne opreme koju izvozi po cijelom svijetu. 

Potražnja za zaštitnom opremom naglo je skočila širom svijeta usljed pandemije koronavirusa. U svijetu je do sada zaraženo oko 2,9 miliona ljudi. 

Međutim, veliki broj zemalja žalio se zbog lošeg kvaliteta maski i drugih proizvoda iz Kine, koje većinom koriste zdravstveni radnici i pripadnici službi za vanredne situacije, odnosno policija, vatrogasci, prenosi Srna. 

Kineski regulatori tržišta provjerili su oko 16 miliona kompanija i zaplijenili 89 miliona maski i 418.000 komada zaštitne opreme, rekla je Gan Lin, zamjenik direktora državne uprave za regulaciju tržišta.

Regulatori su zaplijenili neefikasna dezinfekciona sredstva u vrijednosti od 1,1 milion dolara.

 Nije poznato koliko je zaplijenjene robe bilo namijenjeno stranom tržištu. 

Kina je uvela pravilo da čak i nemedicinske maske moraju da zadovoljavaju nacionalne i međunarodne kvalitete standarda. 

Propisi su pooštreni nakon što je nekoliko zemalja, uključujući Holandiju, Španiju, Češku i Tursku, moralo da vrati više hiljada maski i komada zaštitne opreme uvezene iz Kine zbog lošeg kvaliteta i neispravnosti. 

Kanadska Vlada saopćila je prošle sedmice da jedan milion maski kupljenih od Kine ne ispunjava odgovarajuće standarde za medicinske radnike. 

Holandski zvaničnici vratili su prošlog mjeseca više od pola miliona maski iz Kine, koje su već bile poslate bolnicama, nakon pritužbi da ne pokrivaju dobro lice ili da imaju defektne filtere. 

Dnevna proizvodnja maski u Kini premašila je 116 miliona

U Kini je od sredine aprila zaplijenjeno više od 31,6 miliona neispravnih maski i 509.000 zaštitnih odijela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije