Drugi val španjolske gripe odnio milione života. Hoće li se historija ponoviti?

Radiosarajevo.ba
Drugi val španjolske gripe odnio milione života. Hoće li se historija ponoviti?
Foto: EPA-EFE / Hoće li se historija ponoviti?

Drugi val zloglasne španjolske gripe odnio je puno više života nego prvi, 50-ak ili više miliona. Može li se isto dogoditi s COVID-19?

Dok brojne zemlje u kojima broj novozaraženih i mrtvih u pandemiji COVID-19 kreću s ublažavanjem mjera društvenog distanciranja i postupnom normalizacijom života, stručnjaci upozoravaju da treba voditi računa o mogućem drugom valu koji bi mogao biti opasniji od prvog, piše Index.

Na drugi val, među ostalima, upozorio je u utorak u intervjuu za Washington Post Robert Redfield, direktor američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

„Postoji mogućnost da će napad virusa na našu zemlju sljedeće zime biti još teži od onog kroz koji smo upravo prošli“, rekao je Redfield.

„Kada sam to rekao drugima, oni su odmahnuli glavom, nisu shvatili što mislim. Imat ćemo istovremeno epidemiju gripe i koronavirus“, dodao je, najavivši dvostruki napad na zdravstveni sistem.

Ova i slična upozorenja mogu prizvati sjećanja na poznatu činjenicu da je španjolska gripa poharala svijet u čak tri vala u kojima je ukupno umrlo između 50 i 100 miliona ljudi.

Pritom je poznato da je prvi val, koji je krenuo u aprila 1918., bio relativno blag, vrlo sličan tipičnim epidemijama gripe. Najugroženiji su bili bolesni i stariji, dok su se mlađi i zdraviji lako oporavljali. U njemu je umrlo "samo" par miliona ljudi.

Drugi val, koji je krenuo u augustu 1918., bio je najžešći, dok je treći, koji je krenuo u jesen 1919., bio jači od prvog, ali slabiji od drugoj. Oktobar 1918. bio je mjesec s najvišom stopom smrtnosti u cijeloj pandemiji. 

Grafikon smrtnih slučajeva od španjolske gripe - undefined

Index.hr: Grafikon smrtnih slučajeva od španjolske gripe

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije