U Manili veliki požar uništio historijsku zgradu

1
Hina
U Manili veliki požar uništio historijsku zgradu
Foto: Printscreen / You Tube / Velika materijalna šteta

Veliki požar uništio je historijsku zgradu pošte u filipinskoj prijestolnici Manili.

Više od 80 vatrogasnih vozila poslano je na mjesto požara koji je izbio kasno u nedjelju, saopćio je filipinski Ured za zaštitu od požara.

Gusti crni dim dizao se stotinama metara visoko, dok je plamen harao središnjom poštom u Manili. Vatrogascima je trebalo više od sedam sati da stave požar pod kontrolu.

Željko Komšić u New Yorku: 'Mnogo je više onih koji će braniti BiH od onih koji žele da je unište'

Željko Komšić u New Yorku: 'Mnogo je više onih koji će braniti BiH od onih koji žele da je unište'

"Cijela zgrada je izgorjela, od podruma do petog sprata", rekao je Luis Carlos, filipinski glavni upravitelj pošte za radio DZBB.

Uzrok požara se istražuje, dodao je. Glavni upravitelj pošte i glavni izvršni direktor filipinske poštanske korporacije Luis Carlos rekao je da se požar brzo proširio jer kultna zgrada nije bila opremljena prskalicama.

"Cijela biblioteka poštanskih marki je izgorjela, uključujući nacionalnu zbirku prigodnih i antičkih poštanskih marki", rekao je Carlos.

Dodao je da je cijela struktura važna jer se radi o baštini te je najavio sanaciju i obnovu zgrade.

Izgrađena 1926. godine, zgrada pošte nekoć se smatrala "najveličanstvenijom zgradom" u Manili, navodi se na njezinoj web stranici. Uništena je tokom Drugog svjetskog rata, kada su američke snage ponovno zauzele glavni grad nakon okupacijskih japanskih snaga, prije nego što je ponovno izgrađena 1946. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije