U Madridu uhapšen jedan od 10 najtraženijih bjegunaca FBI

0
Radiosarajevo.ba
U Madridu uhapšen jedan od 10 najtraženijih bjegunaca FBI
Foto: Printscreen / Twitter / Uhapšen bjegunac

Španska policija je uhapsila jednog od 10 najtraženijih bjegunaca FBI, koji je pod lažnim identitetom odsjeo u hotelu u Madridu.

Michael James Pratt, državljanin Novog Zelanda, osuđen je na doživotni zatvor u SAD zbog seksualnog iskorištavanja i seksualnog napada te proizvodnje slika na kojima se seksualno zlostavljaju djeca.

Policija tvrdi da je Pratt bio uključen u audiovizualnu produkciju snimaka, vrbovanje maloljetnih djevojaka i mladih žena putem prevare između 2012. i 2019. godine. Vjeruju da je tim aktivnostima zaradio više od 17 miliona dolara. Španske vlasti su istaknule da je samo 57 kriminalaca s popisa najtraženijih FBI-a uhapšeno je izvan nadležnosti ureda, dodajući da je to prvi put da se to dogodilo u Španiji.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Nakon 11 godina bježanja: Uhapšen Srbijanac sa 16 identiteta

Nakon 11 godina bježanja: Uhapšen Srbijanac sa 16 identiteta

Osumnjičeni muškarac je postavljao online oglase u SAD-u i Kanadi nudeći poslove "manekenstva", ali je zapravo bila riječ o snimanju pornografskih sadržaja. Plaćao je drugim ženama da budu "mamac" i uvjere žrtve da snimljeni materijal neće biti objavljen na internetu, prenosi Guardian.

Žrtve su ponekad bile držane protiv svoje volje i prisiljavane na seksualne radnje na koje su prethodno izričito odbile pristanak. Pratt je bio u bijegu od novembra 2019. godine kad je za njim izdana federalna potjernica na Okružnom sudu u Kaliforniji.

FBI ga je u septembru stavio na popis najtraženijih bjegunaca i ponudio nagradu do 100.000 dolara za informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja, piše CBS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije