U Kanadi srušen spomenik kraljice Viktorije i Elizabete II: "Ne genocidu!"

1
Radiosarajevo.ba
U Kanadi srušen spomenik kraljice Viktorije i Elizabete II: "Ne genocidu!"
Foto:Prtsc/Twitter / Rušenje spomenika kraljicama

Tokom protesta u Kanadi na nacionalni dan, srušeni su i oštećeni spomenici kraljice Viktorije i kraljice Elizabete II.

Demonstratori, bijesni zbog smrti 1.000 djece pronađene u masovnim grobnicama, vikali su "ne genocidu" dok su rušili spomenike. Zbog istog je razloga jučer oskvrnuto i barem deset crkvi, piše Daily Mail.

Tokom više od 100 godina, više od 150.000 domorodačke kanadske djece bilo je prisiljeno prijeći na kršćanstvo i nije im bilo dopušteno govoriti svoj maternji jezik u katoličkim školama.

Mnogi su pretučeni i verbalno zlostavljani, a navodno je ih umrlo do 6.000. Njih više od 1.000 pronađeno je pokopano u masovnim grobnicama.

U izvještaju kanadskog Povjerenstva za istinu i pomirenje (TRC) iz 2015. godine stajalo je: "Mnogi se učenici koji su išli u rezidencijalnu školu nikada nisu vratili. Bili su izgubljeni za svoje obitelji". Prosvjednici inzistiraju da su obje kraljevske figure zaštitna lica kanadske kolonijalne historije.

Ove godine tragična historija rezidencijalnih škola zasjenila je proslavu Dana Kanade, rekao je premijer Quebeca Francois Legault. Čelnica opozicijske stranke, Erin O'Toole obranila je Dan Kanade te priznala da to nije savršena zemlja.

"Put ka pomirenju ne započinje rušenjem Kanade", rekla je Erin.

Prošli mjesec pronađeni su posmrtni ostaci 215 djece, od kojih su neka imala samo tri godine, pokopane na mjestu nekadašnje najveće kanadske škole u blizini Kamloopsa u Britanskoj Kolumbiji.

Niko od njih nije identificiran, a ostaje nejasno kako su umrli. Strahuje se da će se više tijela pronaći na istom mjestu, kao i na 80 drugih bivših škola širom Kanade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije