Novo jezivo otkriće: U grobovima oko škole u Kanadi pronašli tijela još 182 djece

5
Radiosarajevo.ba
Novo jezivo otkriće: U grobovima oko škole u Kanadi pronašli tijela još 182 djece
Foto: EPA-EFE / Novo jezivo otkriće u Kanadi

Zajednica Prvih naroda u zapadnoj Kanadi je na području nekadašnje rezidencijalne škole otkrila posmrtne ostatke gotovo 200 osoba, čime se dodatno povećao broj neoznačenih grobnica širom zemlje, piše Guardian.

Lower Kootenay Band saopćio je da je radar koji prodire duboko u zemlju otkrio 182 ljudska ostatka u školi St. Eugene's Mission, u blizini grada Cranbrook u Britanskoj Kolumbiji.

Neka su tijela pokopana u plitkim grobovima dubokim samo tri i četiri metra.

'Vjeruje se da su ostaci ovih 182 duša članovi naroda Ktunaxa, susjednih zajednica Prvih naroda i zajednice Aq'am', kaže se u izjavi.

Od 19. stoljeća do devedesetih godina ovog stoljeća, više od 150.000 djece autohtonih američkih naroda bilo je prisiljeno pohađati škole koje je financirala država u kampanji prisilne asimilacije u kanadsko društvo.

U školama u kojima su hiljade djece umrle od bolesti, zanemarivanja i drugih razloga bilo je puno fizičkog i seksualnog zlostavljanja.

Otkriće kod Sv. Eugena dio je sve dužeg popisa neobilježenih grobova. Prošle sedmice Cowessess First Nation u Saskatchewanu otkrio 751 neoznačenu grobnicu.

Prošlog mjeseca Tk’emlúps te Secwe̓pemc objavili su da su pronašli 215 neoznačenih grobova u kojima su većinom pokopana djeca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije