U Italiji se otvaraju skijališta uz COVID potvrde, u Austriji hoteli neće raditi

0
Radiosarajevo.ba
U Italiji se otvaraju skijališta uz COVID potvrde, u Austriji hoteli neće raditi
Foto: Profimedia / Austrija

Italijanska skijališta ponovno su otvorena, nakon skoro dvije godine od prvog lockdowna u martu 2020. Austrijanci će smjeti skijati ali hoteli i restorani ostaju u lockdownu, a u Švicarskoj za spust treba maska.

Kad je najavljen lockdown u martu 2020. godine, skijaši koji su se zatekli u Italiji, morali su na brzinu otići kućama. ove subote, gotovo dvije godine nakon, skijališta su ponovno otvorena, piše Euronews.

Snijeg je pao preko noći, a porastao je i broj slučajeva u alpskim regijama na granici s Austrijom. No skijališta na padinama Plan de Corones u gradiću San Vigilio di Marebbe su otvorena, a skijaši iz Italije i Hrvatske su pohrlili na skije.

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

"Prolaze me trnci jer smo tog 8. marta 2020. godine praktički pobjegli odavde u Rim zbog lockdowna", govori Monica Meloni (53) iz Rima.

Prema COVID mjerama, svi skijaši trebaju imati COVID potvrde ili negativan PCR test ne stariji od 24 sata kako bi mogli koristiti žičaru i zajedničke prostorije. Skijaška sezona bit će službeno otvorena 4. decembra, piše 24sata.hr.

U Švicarskoj su skijališta bila otvorena prošle godine, a isto planiraju i ove. Vrhunac se očekuje sredinom decembra.

Prošle godine, restorani su bili zatvoreni, no ove godine rade ali uz COVID potvrde. Iako skijaši ne moraju imati potvrde za žičare, maske su obavezne.

Ove godine očekuju i više posjetitelja, ali zbog rasta broja zaraženih i novog soja, Švicarci kažu da bi se i situacija s mjerama na skijalištima mogla mijenjati kako se budu mijenjale mjere u toj državi.

U Francuskoj 250 skijališta priprema se za otvaranje nakon što su prošlu sezonu otpisali. Prvi skijaši mogli su doći na Val Thorens još 20. decembra.

Maske su obavezne u svim odmaralištima za sve starije od 11 godina, kao i socijalna distanca. Francusko udruženje skijališta najavilo je da će, u slučaju izvjesnog povećanja brojeva, COVID putovnice biti obavezne za sve starije od 12 godina, a provodit će i strogu provjeru.

Iako su u lockdownu, Austrija otvara skijališta za sve one koji su cijepljeni ili preboljeli COVID 19 u zadnjih šest mjeseci. Skijanje spada pod fizičku aktivnost na otvorenom, pa nije u potpunosti zabranjeno.

Uprkos tome, turisti će teže skijati u Austriji jer su zatvoreni svi hoteli i restorani.

Uprave većine skijališta nisu još odlučile kada će i hoće li uopće otvoriti, a Ischgl, koji je svojedobno bio veliko žarište, se otvara 3. decembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije