Dok u Europi zatvaraju skijališta zbog koronavirusa, iz BiH pozivaju Dalmatince

1
Radiosarajevo.ba
Dok u Europi zatvaraju skijališta zbog koronavirusa, iz BiH pozivaju Dalmatince
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Igman, Malo Polje (Februar, 2020.)

Kao melem na ranu domaćim skijašima došla je prošlog vikenda vijest o početku skijaške sezone na Jahorini.

Njemačka kancelarka Angela Merkel nedavno se zauzela za to da skijališta u Austriji i Italiji, kamo gravitira i najveći dio domaće ski-armade, ostanu zatvorena barem do 10. januara iduće godine, ako ne i duže.

U takvim okolnostima Bosna i Hercegovina i njezine planine nameću se kao logičan prvi izbor Hrvatima, ali ne samo njima, piše Slobodna Dalmacija.

Granice nisu zatvarane niti jednog trenutka ove pandemije, pa se tako s pasošem Hrvatske moglo i još se uvijek može nesmetano putovati u BiH, i neće vas slati u izolaciju ili tražiti PCR test nakon ulaska.

Mnogi su i tamo od prošle subote zatražili utjehu za zatvorene kafiće i restorane u Hrvatskoj.

Igman, Malo Polje (Februar, 2020.) - undefined

Foto: Dž. K./Radiosarajevo.ba: Igman, Malo Polje (Februar, 2020.)

"Iako sezonu još nismo otvorili", kaže nam Ivan Šarić, jedan od suvlasnika skijališta na Blidinju, "prošlog vikenda imali smo znatno veći broj gostiju iz Hrvatske. To su bili mahom jednodnevni izleti na kavu i ručak. Takvu situaciju očekujemo tijekom cijele zime, pogotovo kad počne skijanje. Sve govori da će se Dalmatinci ove godine u velikom broju vratiti na skijališta u kojima su napravili svoje prve spustove i zavoje na skijama: na Kupres, Blidinje, Vlašić, Bjelašnicu, Jahorinu...".

On kaže da u BiH imaju goste iz cijele Hrvatske, pa čak i iz inozemstva, poput Čeha koji svrate za svojeg boravka u Makarskoj i slično.

"Ove godine očekujemo da će nam Dalmatinci donijeti možda i polovinu prometa, i što se tiče skijanja i što se smještaja i ugostiteljstva. Ne zaboravite da ovdje dosta Splićana, Dubrovčana, Imoćana... ima svoje vikendice. Već su uvelike počeli s pripremama za smještaj gostiju", rekao nam je Šarić.

Ostatak teksta možete pročitati OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije