U Francuskoj uhapšena banda džeparoša iz Bosne: Držali djecu kao "robove"?

1
Radiosarajevo.ba
U Francuskoj uhapšena banda džeparoša iz Bosne: Držali djecu kao "robove"?
Foto: Facebook / Bosanske bande haraju Francuskom

Petnaest muškaraca i žena porijeklom iz Bosne i Hercegovine uhapšeni su su u utorak u Val-d'Oiseu i Douaiju u Francuskoj. Uhapsili su ih istražitelji Brigade za zaštitu mladih (BPM) kriminalističke policije, uz podršku Raida, elitne jedinice francuske nacionalne policije.

Kako javlja Le Parisien, sumnja se da je ova kriminalna organizacija držala oko tridesetoro djece kao robove, koji su bili prisiljeni džepariti protekle dvije godine.

Članovi ovog klana, kako pišu francuski mediji, pritvoreni su u prostorijama pariške kriminalističke policije te osumnjičeni za trgovinu ljudima, kriminalno udruženje i krađe kroz organiziranje bandi. Tokom operacije, tridesetoro djece su preuzele vlasti radi njihove sigurnosti.

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

"Cilj je neutralizirati bandu lopova", tvrdi izvor upućen u ovu situaciju, "ali također je važno da se ovi tinejdžeri oslobode utjecaja vođa klanova koji su često nasilni."

Tokom pretresa, policija je zaplijenila nešto novca i nekoliko automobila. Petnaest osumnjičenih će biti ispitivano četiri dana prije nego što budu izvedeni pred istražnog suca.

Kradljivci u dobi od 10 do 13 godina

Tokom 2021. godine, policija je pokrenula istragu nakon što je primijetila porast krađe novčanika ili telefona u javnom prijevozu u regiji Ile-de-France. Ovi džeparoši djeluju u parovima i vješti su neprimjetno krasti torbice putnicima. Dječaci i djevojčice patroliraju podzemnom željeznicom, stanicama, vozovima i čak aerodromima u pariškom području.

U Španiji ponovo uhapšena banda džeparoša - Bosanka i Argentinci napravili haos na aerodromu

U Španiji ponovo uhapšena banda džeparoša - Bosanka i Argentinci napravili haos na aerodromu

"Ovi tinejdžeri se ponekad uhvate na djelu, ali brze istrage nikada nisu dale rezultate protiv odgovornih", objašnjava jedan službenik.

Slično se dogodilo ovog proljeća na stanici Auber. Dvije djevojčice i jedan dječak, porijeklom iz BiH, u dobi od 10, 12 i 13 godina su uhapšeni nakon što su ukrali novčanik 62-godišnjem savjetniku suda. Dvoje tinejdžera je uhvaćeno na djelu i djevojčice su tvrdile da su trudne.

"Stakanovisti"

"Često lažu o identitetu i dobi i bježe čim stignu u dom", kaže jedan sudac, te dodaje da je jedini način da se stane na kraj aktivnostima ovih kriminalnih grupa to da se fokusira na vođe. Tokom istrage, istražitelji BPM-a su identificirali nalogodavce i mjesecima ih držali pod nadzorom prije nego što su poduzeli mjere.

Poznato je da su mreže trgovine ljudima bosanskog porijekla organizirane na patrijarhalan način, nastavlja francuski medij, te ističe:

Djevojke iz BiH džepare po željezničkim stanicama u Njemačkoj

Djevojke iz BiH džepare po željezničkim stanicama u Njemačkoj

"Zapošljavaju djecu koje nazivaju 'stakanovisti krađe'. Odrasli ih drže kao robove i upravljaju njima s 'željeznom rukom', prisiljavajući ih na krađu. Na primjer, 2017. uhićeni kradljivci koji su pravili haos u Disneylandu Paris su imali sedam djevojčica u dobi od 12 do 17 godina.

Jedna od njih, koja je opisana kao posebno vješta, donosila je svakodnevno između 500 i 800 eura za obitelj i bila je umiješana u 48 slučajeva. Ove bande kruže Europom. Često prolaze kroz Italiju prije nego što se upute prema zemljama sjevera. Najpoznatiji među njima, klan Hamidović, postao je poznat zbog krađe novčanika u pariškom metrou. Njihov vođa Fehim je 2013. godine osuđen na sedam godina zatvora u Parizu. Samo u 2009. godini, njegove kriminalne aktivnosti su mu donijele oko 1,3 miliona eura."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije