U Francuskoj razbijena balkanska kriminalna grupa: Koristili Sky aplikaciju

0
Radiosarajevo.ba
U Francuskoj razbijena balkanska kriminalna grupa: Koristili Sky aplikaciju
AA / Francuska policija

Prošle sedmice je u Francuskoj i Monaku uhapšeno 19 osoba pod sumnjom za kriminalne aktivnosti, uključujući trgovinu drogom. Sumnja se da su osumnjičeni korumpirali monašku policiju.

Riječ je o uticajnoj kriminalnoj organizaciji, pravoj mafiji s Balkana, koja je upravo razbijena. Ukupno je 19 osoba uhapšeno, 13 u Francuskoj i šest u Monaku, u okviru obimne policijske operacije koja je rezultat široke i kompleksne istrage vođene od strane Nacionalnog suda za suzbijanje organiziranog kriminala (Junalco).

Ovo razbijanje je jedan od slučajeva koji proizlaze iz druge otvorene istrage o popularnoj aplikaciji Sky ECC koja je često korištena u organiziranom kriminalu. Istragom su zabilježeni razgovori razmijenjeni putem ove platforme, što je otkrilo kriminalnu mrežu prisutnu na jugoistoku Francuske i koja je uvozila velike količine droge na francusko i europsko tržište.

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

Analizom ovih razmjena na šifriranoj platformi od februara 2020. do februara 2021. godine, otkriven je vođa mreže srpskog porijekla. Nadzor koji su sproveli istražitelji omogućio je uvid u organizaciju i odnose unutar ove kriminalne grupe. Osim toga, istraživanje je otkrilo moguću korupciju dvaju monaških policajaca.

Velika akcija je tada organizirana 3. oktobra. Ukupno je uhapšeno 19 osoba, prema informacijama koje potvrđuju informacije Parisiena. 13 u Francuskoj i šest u Monaku. Nakon saslušanja na teritoriju Francuske, jedanaest osumnjičenih je predočeno istražitelju i optuženo.

Optuženi su za 'uvoz droge u organiziranoj bandi, trgovinu drogom, pranje novca od uvoza droge, pranje novca od trgovine drogom, pranje novca u organiziranoj bandi za zločine i prekršaje, posjedovanje i nabavka vatrenog oružja kategorije A i B u skupini, nelegalna prodaja vatrenog oružja kategorije A i B u skupini i udruživanje radi počinjenja krivičnih djela kažnjivih deset godina zatvora'.

Devet optuženih je zadržano u pritvoru, a tužilaštvo se žalilo na odluku u vezi s preostalih dvoje, piše portal BFMTV

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije