'Balkanski kartel': Zaplijenjeno 2,7 tona kokaina, u Srbiji uhapšen vođa organizacije

0
Radiosarajevo.ba
'Balkanski kartel': Zaplijenjeno 2,7 tona kokaina, u Srbiji uhapšen vođa organizacije
Foto: Screenshot / Youtube / Španska policija zaplijenila 2,7 tona kokaina

U međunarodnoj akciji koju su predvodili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, u saradnji s Javnim tužilaštvom za organizirani kriminal i BIA-om, a u koordinaciji s Europolom i više europskih policija, na jedrilici u Atlantskom okeanu zaplijenjeno je 2,7 tona kokaina.

U Srbiji je s još trojicom osumnjičenih uhapšen organizator ove kriminalne grupe S.K. (70), objavio je MUP Srbije.

Osim S.K, u Srbiji su uhapšeni i članovi te organizovane kriminalne grupe N.S. (35), N.S. (43) i B.K. (40).

Drama u Novom Pazaru: Fizički napao djevojku, a onda je ubacio u vozilo - policija reagovala?

Drama u Novom Pazaru: Fizički napao djevojku, a onda je ubacio u vozilo - policija reagovala?

"Istragu o toj kriminalnoj grupi, kriminalistička policija Policijske uprave za grad Beograd pokrenula je početkom 2022. godine zbog sumnje da se bavi krijumčarenjem kokaina na veliko iz Južne Amerike u EU, a aktivnosti protiv ove mreže proširene su na druge svjetske policije i koordiniranom istragom koju vodi Europol, u okviru operativne radne grupe 'Balkanski kartel'", navodi se u saopštenju.

U operaciji koju je, uz koordinaciju Europola, predvodila Srbija, sudjelovali su nadležni organi Španije, Brazila, Hrvatske, Francuske, Poljske, Portugala i Slovenije.

Na osnovu zajedničkog operativnog rada 24. augusta uhapšeno je šest osoba, od kojih četiri na teritoriji Srbije, izvršen pretres 15 stanova, zaplijenjeno 2,7 tone kokaina, dva vozila visoke klase, skupocjeni satovi i preko 550 hiljada eura. Također, u sklopu finansijske istrage, blokiran je veliki broj bankovnih računa i nekretnina.

Sumnja se da je ta organizovana kriminalna grupa transportovala kokain iz Južne Amerike, da je osiguravala jedrilice i da se slanje pošiljki obavljalo uz korištenje šifrirane platforme za komunikaciju, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije